Cijene derivata u RS izmakle kontroli

Marijana Miljić
Cijene derivata u RS izmakle kontroli

BANjALUKA - Najnovije poskupljenje goriva u Republici Srpskoj, sa kojim su pojedini derivati dostigli cijenu koja je važila 2008. godine, kada je barel nafte u svijetu koštao skoro 150 dolara, jasan je znak da je tržište naftnih derivata u Srpskoj potpuno izmaklo kontroli.

U Udruženju uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS kažu da je ovo, treće poskupljenje goriva od početka godine, uslijedilo poslije skoka cijene nafte na svjetskom tržištu.

Barel sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora juče je koštao 104,52 dolara.

Cijena nafte na svjetskom tržištu polovinom jula 2008. godine bila je 147,2 dolara za barel. "Evrodizel" u Republici Srpskoj tada je koštao 2,52, a "benzin" 2,25 maraka.

Sredinom avgusta 2008. zabilježen je pad cijena nafte na 113 dolara, dok su se u Srpskoj cijene goriva kretale oko 2,30 maraka. Cijena nafte na svjetskom tržištu u avgustu 2009. iznosila je 73 dolara, a derivati u RS prodavani su za 1,80 maraka po litru. Krajem prošle godine barel je poskupio na 92,06 dolara, a gorivo je u Srpskoj koštalo oko 2,13 maraka.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić kaže da trgovci derivatima zbog slobode koja ima je ostavljena u formiranju cijena koriste priliku da vrijednost goriva podignu što je više moguće.

- Među njima ne postoji nikakva konkurencija jer se nalaze u kafani i tu određuju kolika će biti cijena goriva - kazao je Jakšić i dodao da benzinske pumpe u RS stalan rast cijena derivata pravdaju višim cijenama u zemljama u okruženju.

- Pri tome ne razmišljaju o platama u tim zemljama, koje su mnogo više nego kod nas - rekao je Jakšić i dodao da je problem tržišta Srpske to što je ono previše usitnjeno.

Predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske Dragutin Bošković kaže da će rast cijena goriva za sobom povući i poskupljenje drugih proizvoda.

- Vlada RS treba što prije da ograniči dalji rast cijena goriva jer je trenutno stanje potpuno izmaklo kontroli - rekao je Bošković.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Gorana Zlatković ranije je rekla da gorivo nije svrstano u proizvode od posebnog značaja za zaštitu životnog standarda stanovništva i da s te strane ne postoji mogućnost za ograničavanje cijene.

- Ako Ministarstvo procijeni da cijene goriva enormno i neosnovano rastu, reagovaćemo u okviru zakonskih ovlaštenja - rekla je Zlatkovićeva.

Godina

cijena nafte u svijetu

cijena u RS

Jul 2008.

147,2 $

2,52 KM

Avgust 2009.

73$

1,80 KM

Decembar 2010.

92,6$

2,13 KM

Februar 2011.

104$

2,20 KM

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana