Cijena zlata najniža za 34 mjeseca

Tanjug
Cijena zlata najniža za 34 mjeseca

Njujork - Cijena zlata na indikativnoj berzi u Njujorku opala je, na samom kraju ovonedjeljnog poslovanja, do najnižeg nivoa u protekla 34 mjeseca, a fina unca ovog dragocjenog metala od 31,100 grama trenutno košta nešto manje od 1.193 dolara, prenosi Tanjug.

Na drugim velikom tržištu za promet plemenitih metala u Londonu cijena zlata trenutno varira u uskom rasponu od 1.202 dolara za finu uncu, a tamošnji berzanski eksperti navode da je od početka ove godine ta vitalna sirovina pojeftinila oko 28 procenata, kao i da se takav trend može produžiti do kraja 2013, nakon neprekidnog rasta kotacija u minulih 12 godina.

Drugi ovogodišnji kvartal završiće se sa najvećim padom kotacija “najsjajnijeg od svih metala” za bezmalo četiri decenije, izvještava agencija Blumberg, pozivajući se na mišljenje berzanskih stručnjaka.

Od početka tekućeg tromjesečja zlato je, inače, pojeftinilo za četvrtinu, a trgovci kažu da tako drastičan pad kotacija u jednom kvartalu nije zabilježen od 1975. godine.

Ekspert za trgovinu zlatom na berzi u Njujorku, Bil Baruh, rekao je za Blumberg da zlato uskoro može pojeftiniti i do granice od 1.154 dolara za finu uncu, a postoji mogućnost da čak i padne na psihološku granicu od 1.000 dolara po unci.

Baruh smatra da smanjenje podsticanja rasta američke privrede, kroz program takozvanog kvantitativnog popuštanja američke Uprave federalnih rezervi, koja svakog mjeseca kupuje aktivu u vrijednosti 85 milijardi dolara, može da ojača američku valutu, što znači da će zlato pod takvim uslovima nastaviti da pojeftinjuje.

Na pad vrijednosti zlata utiče i prodaja institucionalnih investitora.

Istovremeno smanjenje pozicija u portfolijima glavnih učesnika na tržištu primorava menadžere da prodaju taj plemeniti metal po trenutnoj nižoj cijeni, objašnjavaju stručnjaci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana