Cijena struje u Hrvatskoj približila se prosjeku u EU

Agencije
Cijena struje u Hrvatskoj približila se prosjeku u EU

Zagreb - Hrvatske više nije zemlja sa jeftinom strujom, posle jučeranjeg poskupljenja za 20 odsto, koje će važiti od 1. maja.

Hrvatska se sa cijenom od 0,11 evra po kilovatsatu (kNjh) približila prosjeku Evropske unije koji iznosi nešto manje od 13 centi za kNjh.

Prema Eurostatovoj statistici, jeftinu struju plaćaju u Letoniji, Litvaniji, Francuskoj, Portugaliji, Grčkoj i Sloveniji.

Poskupljenje struje bilo je očekivano jer poskupoljenja nije bilo posljednje četiri godine, iako su za to postojali uslovi, izjavio je u petak uveče na Hrvatskoj televiziji (HRT) šef uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odobrila je poskupljenje struje još prije dvije godine, ali tadašnja vlada Jadranke Kosor iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nije bila spremna da preuzme na sebe odgovornost i povisi cijene.

- Tim svojim potezom vlada Kosorove direktno je ugrozila poslovanje HEP - rekao je Koračević.

Prema procjenama, za prosječnu familiju struja će poslije 1. maja mjesečno poskupjeti za 40 kuna (5,32 evra), a gas za 33 kune (4,39 evra) ili ukupno 73 kune, odnosno 9,71 evra.

Sindikati su podsjetili da građani Hrvatske nemaju plate kao u EU, već daleko ispod tamošnjeg prosjeka, recimo i dva puta manje nego u Sloveniji koja ima jeftiniju struju, a a da je preživljavanje građanima svakim danom sve teže.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je ocijenio da u uslovima kada tri četvrtine građana ima problem sa pokrićem redovnih mjesečnih troškova, kada je 68 odsto plata ispod prosječne, visina minimalne neto plate na granici siromaštva, baš kao i prosječna penzija, kada je 340.000 nezaposlenih, a jedini posao u Hrvatskoj koji cveta otkup porodičnih dragocenosti, “ne dižu se barem one cijene koje vlada ima pod svojim nadzorom, ako je imalo socijalno osjetljiva.”

Osim sindikata, opozicionih stranaka i građana, poskupljenje gasa kritikovao je i vicepremijer i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, rekavši da je očekivano da su građani ogorčeni na najavljeno poskupljenje struje i gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana