Cijena pšenice od 0,32 do 0,36 KM

M. Mi.
Cijena pšenice od 0,32 do 0,36 KM

Banjaluka - Otkupna cijena pšenice u Srpskoj kretaće se od 0,32 do 0,36 marke po kilogramu, kazali su mlinari i poljoprivrednici.

Izvršni direktor "Žitoprometa" iz Bijeljine Milan Trninić rekao je da će ovo preduzeće za kilogram visokokvalitetne pšenice ratarima plaćati 0,36 KM, dok će za kilogram hljebnog žita koje zadovoljava standarde za ljudsku ishranu izdvojiti 0,35 KM.

- Za pšenicu koja će se koristiti za stočnu hranu biće izdvojeno 0,32 KM po kilogramu - rekao je Trninić i dodao da su formiranjem otkupne cijene od 0,32 do 0,36 maraka po kilogramu izašli u susret poljoprivrednicima koji su u poplavama i drugim nepogodama pretrpjeli ogromne gubitke.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da da je otkupna cijena 0,32 do 0,36 maraka po kilogramu realna.

- Iako su mlinari formirali svoje cijene, na berzama se još ne zna prava otkupna cijena - istakao je Kos i dodao da je ovogodišnji prinos pšenice slab, te da je kvalitet loš.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Bijeljine Ljubo Maletić rekao je da je najbolju cijenu pšenice 0,36 KM po kilogramu ponudio "Žitopromet", dok ostali mlinari otkupljuju pšenicu od 0,35 maraka po kilogramu.

- Pored toga, mlinari će dobiti po pet feninga podsticaja po kilogramu otkupljene pšenice od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te dva feninga podsticaja od lokalne zajednice - rekao je Maletić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana