Cijena nafte ukazuje da je najgore prošlo

Glas Srpske
Cijena nafte ukazuje da je najgore prošlo

RIM - Najnoviji rast cijena nafte signalizira na rast uvjerenja da je najgori period globalnog privrednog usporavanja prošao, izjavio je jedan viši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u obraćanju Grupi osam ministara energetike (G8), u ponedjeljak u Rimu, prenijele su agencije.

Cijene nafte posljednjih su sedmica porasle na oko 60 dolara za barel, odražavajući opšte poboljšanje globalnih privrednih  očekivanja, uključujući očekivanje jačanja kineskog rasta, kazao je prvi zamjenik izvršnog direktora MMF-a Džon Lipski.

Prema njegovim riječima, rast cijena nafte rezultat je očekivanja da će pad potražnje za naftom uskoro doseći dno.

Lipski je pozvao zakonodavce da iznađu načine za smanjenje promjenjivosti cijena nafte i njihovih posljedica po globalnu privredu.

- Nagle promjene cijena nafte štete podjednako globalnom rastu i globalnoj privrednoj  i finansijskoj stabilnosti - kazao je Lipski.

Zakonodavci bi stoga, smatra on, trebalo da porade na temeljnim faktorima koji izazivaju velike promjene cijena nafte.

Lipski je govorio na sastanku u Rimu, na kojem su se okupili predstavnici G8 - SAD, Japana, Njemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Rusije.

Sastanku su prisustvovali i čelnici  za energetiku privrede u razvoju, uključujući Brazil, Kinu, Egipat, Indiju, Saudijsku Arabiju i Južnoafričku Republiku.

Glavna tema sastanka bila je potreba za očuvanjem sigurnosti globalnog snabdijevanja, takođe kao sredstvo poticanja svjetskog privrednog oporavka, kao i pitanje novih čistih tehnologija.

Cilj sastanka G8 je definisati zajedničku energetsku strategiju, koja će biti predstavljena na glavnom samitu G8, koji će se održati u julu.

Procjene        

Učesnicima su u nedjelju iznijete procjene Međunarodne agencije za energetiku (IEA), prema kojima se očekuje pad globalne potrošnje električne energije za 3,5 odsto, prvi pad od kad su se nakon Drugog svjetskog rata počele voditi te statistike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana