Cijena nafte mijenja se iz dana u dan

Glas Srpske
Cijena nafte mijenja se iz dana u dan

NjUJORK, LONDON - Sirova nafta juče je na svjetskim berzama poskupjela na nešto iznad 101 dolar za barel zbog nade da će 700 milijardi dolara vrijedan plan administracije predsjednika Yorya Buša za spasavanje finansijskog sistema SAD ipak biti usvojen, javio je Tanjug.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na njujorškoj robnoj berzi porasla za 48 centi, na 101,12 dolara za barel, a u jednom trenutku je čak dostigla iznos od 102,84 dolara.

Evropska "brent" nafta istovremeno je na Međunarodnoj berzi petroleuma u Londonu poskupjela za 29 centi, na 98,46 dolara za barel.

Nafta je u ponedjeljak naglo pojeftinila za deset dolara po barelu, kao reakcija na odbacivanje prvobitnog plana za spasavanje američkih banaka u Predstavničkom domu Kongresa.

Stručnjaci ipak upozoravaju da će usljed ekonomske krize potražnja nafte i dalje biti relativno niska, što će rezultovati pojeftinjenjem "tečnog zlata".

Analitičari procjenjuju da će nedjeljni izvještaj američkog Ministarstva energetike o zalihama u SAD u sedmici zaključno sa 26. septembrom, koji treba da bude objavljen pokazati rast zaliha sirove nafte od 2,4 miliona barela, pad zaliha lož-ulja i dizela od 1,2 miliona barela i pad zaliha benzina od 1,6 miliona barela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana