Cijena kafe arabika porasla 23%

Tanjug
Cijena kafe arabika porasla 23%

Pariz - Cijena kafe tipa arabika je povećana za 23 odsto od novembra prošle godine kada je dostigla najniži nivo u proteklih sedam godina.

Cijena ove vrste kafe je porasla zbog neizvjesnog ishoda berbe u Brazilu, prvom svjetskom proizvođaču ove sirovine, prenio je RFI.

Rekordna proizvodnja kafe u Brazilu proteklih godina oborila je cijenu, ali ove godine rod bi mogao da podbaci zbog slabih padavina posebno u regijama Sao Poalu i Minas Žereu i to u vrijeme kada je najpotrebnije, jer su stabla kafe u cvijetu.

Tržišta kafe su rastom cijena reagovale na nepovoljne klimatske prilike u Brazilu, koji proizvododi trećinu ukupne količine crnog zrna u svijetu. Za samo pet dana, tokom prošle sedmice, cijena kafe arabika je porasla za 9,5 odsto.

Ali na rast cijena uticala je i trenutna situacija u Kolumbiji, jer proizvođači u toj zemlji odbijaju da prodaju rod dok vlasti u njihovoj zemlji ne iznesu precizne podatke o iznosu subvencija na koje imaju pravo još ove godine.

Cijena kafe arabika je zbog izuzetnog prinosa u posljednje dvije godine pala, ali čini se da ove godine ponovo dobija na svojoj vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana