Cijena goriva dostiže 2,20 KM

Dragana Keleč
Cijena goriva dostiže 2,20 KM

BANjALUKA - Na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj gorivo je tokom vikenda poskupjelo za nekoliko feninga, a trgovci najavljuju da će cijena pojedinih derivata ove sedmice dostići 2,20 maraka.

Predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Republike Srpske Vukašin Vojinović kaže da će cijene goriva biti više za u prosjeku pet feninga.

Dodao je da nove cijene goriva, za sada neće pratiti i poskupljenje auto-gasa.

- Poskupljenje derivata uslijedilo je poslije skoka cijene nafte na svjetskom tržištu - rekao je Vojinović i dodao da je ovo treće poskupljenja goriva u Srpskoj od početka godine.

Na benzinskoj pumpi "Krajinapetrol" kažu da će ove sedmice korigovati cijene ako dođe do poskupljenja na većini benzinskih pumpi u Srpskoj.

- "Evrodizel" kod nas trenutno košta 2,15 maraka, "bezolovni" 2,12, dok se "super 98" prodaje po cijeni od 2,17 maraka - kazali su na ovoj pumpi.

Na "Nešković" pumpi u Bijeljini "super 98" prodaje se po cijeni od 2,10 maraka, "super 95" 2,08, dok dizel košta 2,08 maraka. 

Sa novim skokom cijena derivata, stanovnici mogu da očekuju i poskupljenje autobuskih karata.

Izvršni direktor sektora saobraćaja u banjalučkom preduzeću "Autoprevoz" Goran Starčević rekao je ranije da će cijene autobuskih karata gradskog prevoza poskupjeti za deset feninga, ako cijena goriva u Banjaluci dostigne 2,18 maraka.

- Cijena karate na linijama gradskog saobraćaja sa sadašnjih 1,50 maraka trebalo bi da se poveća na 1,60, ako dođe do poskupljenja goriva na 2,18 maraka na tri izabrane benzinske pumpe u Banjaluci - kazao je Starčević.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Gorana Zlatković rekla je ranije "Glasu Srpske" da gorivo nije svrstano u proizvode od posebnog značaja za zaštitu životnog standarda stanovništva i da sa te strane ne postoji mogućnost za ograničavanje cijene.

- Ako Ministarstvo procijeni da cijene goriva enormno i neosnovano rastu, reagovaćemo u okviru zakonskih ovlašćenja - rekla je Zlatkovićeva.

Cijene goriva u Srpskoj formiraju se slobodno.

Životni standard

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović upozorava da je poskupljenje goriva novi udar na, ionako nizak, životni standard stanovnika Srpske.

- Kućni budžeti domaćinstava već su pogođeni niskim primanjima i raznim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, a više cijene goriva biće još jedno dodatno opterećenje - kazao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana