Cijena barela pala, a gorivo opet poskupljuje

Marina Čigoja
Cijena barela pala, a gorivo opet poskupljuje

BANjA LUKA - Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj evrodizel će od danas biti skuplji za pet feninga, dok će cijena benzina ostati na istom nivou, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović.

Cijene goriva u RS nastavljaju da divljaju, iako je juče ponovo na svjetskom tržištu cijena barela nafte pala  na manje od 76 dolara usljed slabljenja euforije poslije usvajanja finansijskog paketa od jednog triliona dolara za stabilizovanje evrozone.

Barel sirove nafte za isporuke u junu pojeftinio je za 1,17 dolara i sada košta 75 dolara i 63 centi. Barel brent nafte u Londonu pojeftinio je 88 centi i prodaje se za 79 dolara i 24 centa.

Istovremeno u RS ovo je sedmo poskupljenje goriva u maloprodaji od početka godine, a vlasnici benzinskih pumpi tvrde da je to zbog "povećanja cijena u nabavci".

- Evrodizel će poskupjeti za pet feninga i sada će koštati oko 1,95 maraka, dok se benzini kreću oko dvije marke i njihova cijena neće biti promijenjena - kazao je Vojinović.

Gorivo je u RS početkom godine u prosjeku koštalo oko 1,60 maraka, dok su danas cijene na pojedinim pumpama više i od dvije marka.

U Pokretu potrošača RS kažu da zbog slobodnog formiranja cijena naftnih derivata vlada opšta samovolja.

- Tu radi ko, šta, kad i kako hoće. RS ima zakon o nadzoru nad cijenama i trebalo bi da njime onemogući "divljanje" cijena i da niko ne može da radi nešto samovoljno - kazao je sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Dodao je da bi država konačno trebala da se umiješa u ovu oblast i da uspostavi mehanizam kojim bi obavezala vlasnike kada i pod kojim uslovima mogu da podižu cijene.

Kako bi spriječili neopravdano i često podizanje cijena, zemlje u regionu donijele su pravilnike o utvrđivanju cijena naftnih derivata.

U Srbiji i Hrvatskoj cijene naftnih derivata koriguju se jednom mjesečno, odnosno svake dvije sedmice, dok se u RS cijene usklađuju svake sedmice.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS ranije su rekli da je Zakonom o regulisanju cijena u Srpskoj predviđeno da se cijene goriva formiraju slobodno.

- Prema našim analizama, cijene goriva na pumpama Republike Srpske u posljednja dva mjeseca, mijenjale su se jednom mjesečno, u zavisnosti od značajnije promjene cijena nafte na svjetskom tržištu – rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana