Cijena barela nafte prešla 70 dolara

Glas Srpske
Cijena barela nafte prešla 70 dolara

LONDON - Cijene nafte juče su prešle granicu od 70 dolara za barel nošene uvjerenjem ulagača da će očekivani ekonomski oporavak podstaći svjetsku potražnju za petrolejem. Laka nafta za septembarske isporuke poskupjela je 1,12 dolar na 70,57 dolara barel, javile su agencije.

Analitičari kažu da cijene ovih dana mogu da se primaknu osmomjesečnom rekordu od 73,23 dolara, ali da će smanjeno interesovanje potrošača u SAD vjerovatno pretegnuti i vratiti naftu na nivo od 60 dolara barel. U Londonu, sjevernomorski brent od juče je skuplji za 93 centa i košta 72,64 dolara barel.

Analitičari smatraju da rast cijena nafte potiču spekulanti i preprodavci.

- Cijene nafte obično rastu zbog rasta trgovanja dionicama ili zbog pada vrijednosti američkog dolara. Ukoliko se ove nedjelje dogode obje stvari, cijene nafte mogle bi dramatično da porastu - ističu investitori.

Analitičari smatraju kako je tržište spremno za još jedan uzlet cijena do 75 dolara po barelu, pošto su cijene krajem jula trgovale na sada niskih 59 dolara po barelu. Poslije toga je krenuo oporavak.

Svjetski izvori nafte presušuju mnogo brže nego što se prethodno pretpostavljalo, piše britanski "Independent".

List navodi da se očekuje katastrofalna energetska kriza koja bi mogla da onemogući ekonomski opravak, smatraju u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

IEA i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) izrađuju analize budućih kretanja na planu snabdijevanja energijom.

Pored toga, vrijeme jeftine nafte je prošlo, a već sljedeće godine potražnja će vjerovatno biti veća od ponude, piše "Independent".

Flavni ekonomista iz IEA Fatih Birol smatra da je čudno što javnost i većina vlada potpuno ignorišu činjenicu da će rezerve nafte uskoro biti iscrpljene i da će globalna proizvodnja dostići svoj vrhunac za oko 10 godina, bar jednu deceniju ranije nego što se mislilo.

On je dodao da će se tržišna moć nekolicine zemalja proizvođača, koje imaju značajne rezerve nafte, većinom na Bliskom istoku, ubrzano povećavati kada počne naftna kriza poslije 2010. godine.

Birol

Fatih Birol je dodao da se istinska kriza očekuje 2011. godine kada poraste potražnja jer nije dovoljno urađeno da se obezbijede novi resursi koji bi nadoknadili ubrzano smanjenje postojećih naftnih polja.

- Krizu će osjetiti potrošači, jer će gorivo biti mnogo skuplje nego sada - kaže Birol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana