Cijeloj evrozoni prijeti niži rejting

Glas Srpske
Cijeloj evrozoni prijeti niži rejting

LONDON - Agencija za kreditne rejtinge "Standard end Purs" stavila je skoro sve članice evrozone, uključujući Njemačku, pod "kreditnu prismotru" zbog bojazni od uticaja dužničke krize.

Ovaj potez znači da za šest država sa najvišim statusom AAA postoji vjerovatnoća od 50 odsto da će im rejting biti umanjen. Informacija je iznenadila investitore i dovela do pada berzi i slabljenja kursa evra, prenose agencije.

Odluka da se 15 članica evrozone stavi na sistem praćenja rejtinga radi mogućeg smanjenja, povećava pritisak da vođe evrozone na samitu krajem sedmice pronađu rješenje za probleme.

"Standard end Purs" je poručio da lideri evrozone moraju da shvate koliki je ulog na njihovom predstojećem samitu ove sedmice i naglasio da je 15 članica evrozone pod prismotrom "sa negativnim implikacijama".

Među upozorenim zemljama su Njemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Finska i Luksemburg, koji trenutno imaju najviši rejting AAA.

Istovremeno, Francuska i Njemačka saopštile su da je za rješavanje krize neophodan novi osnovni sporazum o EU.

U prijedlogu francuskog predsjednika Nikole Sarkozija i njemačkog kancelara Angele Merkel kaže se da svih 17 članica evrozone treba da budu podvrgnute budžetskim kontrolama i sankcionisane ako se utvrdi da su prekršile pravila o deficitu.

Oni smatraju da bi novi sporazum o EU trebalo usvojiti do marta, kako bi se osiguralo da se sadašnja kriza više ne ponovi.

Sastanak Sarkozija i Merkelove u Parizu održan je uoči samita lidera EU u petak, 9. decembra, koji se smatra ključnim za sudbinu zajedničke evropske valute.

Ministar finansija SAD Timoti Gajtner stigao je juče u Njemačku na trodnevne razgovore sa zvaničnicima evrozone da bi apelovao na njih da sprovedu odlučnu akciju očuvanja monetarne unije i zaustavljanja nemilosrdne dužničke krize.
Gajtner će "pritisnuti" Sarkozija, nove lidere Španije i Italije i njemačkog ministra finansija Volfganga Šojbla, da se na predstojećem samitu EU dogovore oko koraka potrebnih kako bi se tržišta uvjerila da nijedna članica evrozone neće bankrotirati i da će banke u regionu ostati solventne.

Novac Grčkoj

MMF je juče odobrio isplatu 2,2 milijarde evra u okviru šeste tranše prošlogodišnjeg zajma Evropske unije i MMF za spasavanje Grčke.

Taj novac, koji će biti odmah pušten, dio je tranše od osam milijardi evra iz prošlogodišnjeg programa, čija je isplata uslovljena sprovođenjem strogih mjera štednje.

Grčki parlament sprema se da odobri štedljivi budžet za 2012. godinu, koji bi trebalo konačno da potvrdi posvećenost te zemlje primjeni veoma nepopularnih mjera štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana