Cigarete skuplje u januaru

Marijana Miljić
Cigarete skuplje u januaru

BANjALUKA - Upravni odbor UIO BiH usvojio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, prema kojoj će od početka iduće godine cigarete u BiH poskupjeti za najviše 35 feninga po paklici.

 Ovo je na konferenciji za novinare u petak rekao načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

On je istakao da će prema Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, od 1. januara iduće godine posebna akciza na cigarete biti povećana sa 0,45 KM na 0,60 KM, dok će minimalna akciza iznositi 1,65 KM po kutiji.

- Ovom odlukom definisano je da će od 1. januara na cigarete biti plaćana proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama i posebna akciza u iznosu od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakovanje od 20 komada - rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je odluka o povećanju akciza na cigarete usvojena na telefonskoj sjednici Upravnog odbora UIO BiH.

On je naglasio da donošenje odluke o povećanju akciza na cigarete predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

- Usklađivanje akciza vršiće se do 2014. godine, kada minimalna akciza na cigarete treba da iznosi 2,60 KM po paklici cigareta, što konkretno znači da bi 2014. godine najjeftinija kutija cigareta iznosila pet KM - rekao je Kovačević.

On je naglasio da svi proizvođači i distributeri cigareta u BiH do 30. novembra UIO treba da dostave nove kalkulacije maloprodajnih cijena cigareta koje će biti na snazi u idućoj godini.

Prihodi

Ratko Kovačević je istakao da se ove godine po osnovu prihoda od akciza na cigarete očekuje 100 miliona maraka više u odnosu na 2010. godinu.

- Očekujemo da će i u idućoj godini prihodi po osnovu akciza na cigarete biti veći za oko 100 miliona maraka u odnosu na ovu godinu - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana