Cigarete skuplje i do 70 feninga

Marina Čigoja
Cigarete skuplje i do 70 feninga

BANjA LUKA - Od 1. januara 2010. godine cigarete u BiH prodavaće se po novim maloprodajnim cijenama, a biće skuplje od 20 do 70 feninga.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) kažu da su nove cijene formirane u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, koja podrazumijeva da će se akciza na cigarete obračunavati po proporcionalnoj akcizi po stopi od 42 odsto i posebnoj akcizi od 30 feninga za kutiju cigareta. Odlukom je utvrđeno da minimalna akciza ne može biti niža od 80 feninga po kutiji cigareta.

Tako Fabrika duvana Banja Luka cijene svojih proizvoda podiže u prosjeku za 40 feninga, dok će cigarete Fabrike duvana Sarajevo poskupjeti za 30 feninga. Strani proizvođači cigareta povećali su cijene određenih duvanskih proizvoda od 20 do 70 feninga.

U skladu sa svojom odlukom, Tvornica duvana Rovinj nije mijenjala cijene cigareta.

U UIO kažu da su poreski obveznici i druga lica koja prodaju cigarete dužni da popišu zalihe na dan 1.1.2010. godine i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru Uprave do 10. januara.

- Na zatečene zalihe cigareta, utvrđene u popisnim listama, trgovci su dužni da obračunaju akcizu prema novoj Odluci, te do 10. januara na Jedinstveni račun UIO uplate razliku između obračunate i već uplaćene akcize - kažu u UIO i dodaju da se cigarete označene markicama koje su izdavane od 1. januara do 31. decembra 2009. mogu prodavati najduže tri mjeseca od dana početka primjene nove Odluke o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana