Čez traži arbitražu Međunarodnog suda

Milka Milunović
Čez traži arbitražu Međunarodnog suda

BANjA LUKA - Pokretanje aktivnosti koje prethode arbitražnom postupku po pravilima Međunarodne trgovinske komore u Parizu od strane češke elektroprivrede nije za nas nikakvo iznenađenje, rekao je u petak ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpke Slobodan Puhalac.

On je ovo izjavio reagujući na zahtjev ČEZ-a koji je uputio prijedlog da sudski spor koji je pokrenut sa "Elektroprivredom RS", a u vezi investicionih ulaganja u vrijednosti od 1,4 milijarde maraka, riješi Međunarodni arbitražni sud.  

- To je korak koji smo mogli da očekujemo, bez obzira na razgovore koji su u proteklom periodu vođeni sa češkim partnerom - rekao je Puhalac.

Portparol ČEZ-a Eva Novakova istakla je "da je  u sudskom sporu sa "Elektroprivredom RS" ČEZ ispunio obaveze iz ugovora da u zajedničko preduzeće "Nove elektrane RS"(NERS) unese svoj osnivački kapital, dok "Elketroprivreda RS" to nije ispoštovala".  

Projekat nije mogao da se realizuje zbog tužbe malih akcionara u RiTE "Gacko", koji traže odštetu od oko 80 miliona maraka. U međuvremenu, ČEZ je iskoristio opciju iz ugovora, po kojoj je do kraja januara imao rok da se povuče iz projekta i ponudi na prodaju svoj udio u NERS-u od 51 odsto. Mada ČEZ nikada zvanično nije saopštio po kojoj cijeni nudi otkup svojih ulaganja, ekonomski stručnjaci kažu da svoja ulaganja oni procjenjuju na oko 200 miliona evra.   

- Pravni timovi iz Republike Srpske pripremili su se za svaki od mogućih scenarija, pa i ovaj koji se odnosi na pokretanje arbitraže, u kojoj će svaka strana tražiti svoje šanse. Cijenimo da su naše šanse pravno utemeljene - rekao je Puhalac.

On je istakao da su na posljednjem sastanku dali niz prijedloga koji vode u pravcu realizacije projekta Gacko.

- Pokazali smo, i pored svega, da smo  spremni za razgovore u kojima ne smije biti dovedeno pitanje interesa ni partnera, ni Republike Srpske - naglasio  je Puhalac.

"Elektroprivreda"

U "Elektroprivredi RS" smatraju da arbitraža nije najbolji put za rješavanje spora i najavljuju da će, ukoliko ČEZ odbije prijedlog za mirnim rješavanjem spora, iskoristiti sva pravna sredstva za zaštitu interesa Republike Srpske. 

- Iako nismo zvanično informisani od strane ČEZ-a da su preduzeli radnje koje prethode arbitraži, nismo iznenađeni ovom informacijom - kažu u "Elketroprivredi RS"   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana