ČEZ prodaje svoj udio u NERS

Milka Milunović
ČEZ prodaje svoj udio u NERS

BANjA LUKA - Češka energetska grupacija (ČEZ) prodaće svoj udio u "Novim elektranama Republike Srpske" (NERS) za iznos koji pokriva njene dosadašnje troškove vezane za projekat "Gacko".

Generalni direktor NERS-a Aleksandar Obradović rekao je juče u Banjoj Luci da je ČEZ aktivirao zaštitnu opciju u ovom projektu, čija je planirana vrijednost bila 1,4 milijarde evra zbog činjenice da je došlo do kršenja obaveza iz potpisanog sporazuma od strane "Elektroprivrede RS-a".

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva saopštilo je juče da ih je EPRS obavijestila da je od ČEZ-a dobila pismo namjere u kojem je ČEZ ponudio otkup svog udjela u NERS-u, a koji predstavlja 51 odsto ukupnog osnovnog kapitala ovog preduzeća i povrat uloženih sredstava.

U saopštenju se dodaje da je ponuda ČEZ-a njihovo pripadajuće pravo iz ugovora i biće predmet detaljne analize sa aspekta ugovora i mogućih daljih koraka, na šta EPRS obavezuje i rok iz ugovora.

- Obe strane zadržavaju pravo na zahtjev nadoknade štete, bez obzira na ishod date ponude ČEZ-a i eventualno prihvatanje od strane EPRS, a koji se može realizovati putem poravnanja ili od strane nezadovoljne stranke putem ugovorenog arbitražnog postupka u BiH - tvrde u Ministarstvu.

Krajnji rok do kada EPRS, koja u NERS-u ima 49 odsto akcija treba da se izjasni o zahtjevima ČEZ-a je 31. januar.

Aleksandar Obradović nije želio da kaže kolika su dosadašnja ulaganja grupacije ČEZ, ali prema nezvaničnim informacijama, Češka energetska grupacija ima namjeru da naplati oko 300 miliona maraka.

- Sama primjena "put opcije" ne mora neizbježno značiti okončanje zajedničkog projekta. Sada je na potezu EPRS - rekao je Obradović. Dodao je da ovaj korak ne zahtijeva arbitražu pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Beču.

Pojasnio je da EPRS nije ispunila svoje obaveze iz Sporazuma sa ČEZ-om koje se odnose na unos imovine RiTE "Gacko", kao i da nije usvojena studija izvodljivosti.

Menadžer projekta "Gacko" Bohdan Urban rekao je da je unos imovine RiTE "Gacko"  trebao biti izvršen 31. marta lani. Prema sporazumu sa EPRS rok za korišćenje "puta opcije" je 10 mjeseci i taj rok ističe 31. januara 2009. godine.

Generalni direktor EPRS Branislava Milekić izjavila je da nije bilo moguće unijeti imovinu RiTE "Gacko" u NERS zbog toga što postoji tužbe malih akcionara.

- Oni traže da se poništi odluka o osnivanju zajedničkog preduzeća dok im se ne nadoknadi šteta po osnovu akcijskog udjela u RiTE "Gacko". Dok sud ne donese presudu, EPRS ne može ispuniti sporazum - rekla je Milekićeva.

Rješenje

- Iznenađeni smo današnjim istupom u javnosti Obradovića i Urbana, jer su u ozbiljnim partnerskim odnosima istupi u javnosti bez znanja drugog partnera u najmanju ruku neuobičajeni - saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju je dodato da je zbog postizanja kvalitetnih rješenja na dobrobit obje strane, EPRS angažovala renomirane tehničke i pravne konsultante, vodeći konstruktivne pregovore i razgovore o unapređenju sadržine Studije izvodljivosti i mogućim alternativnim rješenjima koja uvažavaju interese obje strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana