ČEZ počinje otpuštanja na Balkanu

Glas Srpske
ČEZ počinje otpuštanja na Balkanu

PRAG - Češki poludržavni energetski gigant ČEZ počinje velika otpuštanja u svojim preduzećima na Balkanu, konkretno u Bugarskoj i Albaniji gdje će bez radnog mjesta ostati stotine zaposlenih, javile su agencije.

ČEZ masovna otpuštanja objašnjava poboljšanjem efikasnosti poslovanja i većom produktivnošću ili u slučaju Albanije činjenicom da u oblasti energetike u toj zemlji vlada prezaposlenost. I u Bugarskoj i Albaniji bez posla ostaju radnici u distribuciji.

- U drugoj polovini 2009. godine kada smo preuzimali kompaniju u Albaniji imala je više od 6.000 zaposlenih, tu je bila velika prezaposlenost. Krajem prošle godine u albanskoj distribuciji radilo je već 1.000 radnika manje a ove godine planiramo da smanjimo broj zaposlenih ispod granice 4. 800 - kazala je češkim medijima portparol ČEZ-a Eva Novakova.

Dodala je da u Bugarskoj otpuštanje treba da obuhvati oko 200 radnika, pošto se u bugarskoj distribuciji sada efikasnije posluje.

ČEZ je u vrijeme krize potpuno stopirao ekspanziju na Balkan u koju je krenuo u godinama privrednog rasta i okrenuo se domaćim projektima, prije svega dogradnji još jednog bloka nuklearne elektrane Temelin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana