ČEZ odustaje od projekta na Kosovu

Glas Srpske
ČEZ odustaje od projekta na Kosovu

PRAG - Češki elektroenergetski gigant "ČEZ" spreman je da se povuče sa tendera za izgradnju termoelektrane na Kosovu ukoliko tamošnje vlasti ne poboljšaju uslove, javile su u petak agencije.

Direktor za integracije i akvizicije "ČEZ"-a Vladimir Šmalc demantovao je pisanje kosovskih medija da se "ČEZ" već povukao sa tendera, ali je rekao da je to izvjesno ako kosovska vlada ne poboljša uslove. Prema riječima Šmalca, "ČEZ" nije zadovoljan nekim pravnim garancijama i finansijskim uslovima tog tendera za izgradnju elektrane kapaciteta
2.000 megavata, čija je vrijednost 3,5 milijardi evra.

Zbog istih uslova sa tendera su se već povukli glavni konkurenti za projekat, njemački koncerni "RWE" i "EnBW". Zainteresovani za posao u kosovskoj energetici ostali su, pored "ČEZ"-a, još samo italijanski "Enel" i grčka kompanija "Senkap" iz koncerna "Pablik pauer".

Krajem prošle godine "ČEZ" je posjedovao 39 preduzeća u inostranstvu sa ukupno 7.420 zaposlenih, a investicije u strane proizvođače električne energije i distributere donijele su "ČEZ"-u lani neto profit od 400 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana