ČEZ nema razloga da izađe iz projekta

Milka Milunović
ČEZ nema razloga da izađe iz projekta

BANjA LUKA - ČEZ nema razloga da izađe iz projekta izgradnje RiTE u Gacku, jer ovaj projekat može da se realizuje i kroz dokapitalizaciju, smatra direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić.

Ona je istakla da je "Elektroprivreda RS" ponudila nedavno češkoj kompaniji ČEZ novi sporazum o dokapitalizaciji svog energetskog sektora.

Milekićeva je navela da su Česi  u januaru ove godine ponudili "Elektroprivredi RS" da otkupi svoj udio u Novim elektranama Republike Srpske (NERS), te da mu isplati uložena sredstva za razvoj projekta Ri TE "Gacko 2".  

ČEZ i "Elektroprivreda RS" nisu mogli da realizuju zajednički projekat izgradnje zajedničkog preduzeća NERS, zbog tužbe malih akcionari u Rudniku i termoelektrani "Gacko" koji traže odštetu od oko 80 miliona maraka.

Ona je navela da je na svim sastancima koji su održani sa rukovodstvom ČEZ-a, "Elektroprivreda RS" pokazala spremnost da se traži rješenje koje u novonastaloj situaciji omogućava da se nastavi investicioni projekat izgradnje drugog bloka Ri TE u Gacku, vrijedan 1,4 milijarde evra, i da se njegovim zaustavljanjem ne dovede u pitanje interes Republike Srpske.

ČEZ je, prenijele su agencije u petak,  odlučio  da sudski spor koji je krajem prošle godine pokrenut protiv "Elektroprivrede RS", a u vezi sa investicionim ulaganjima u vrijednosti od 1,4 milijardi maraka u izgradnju drugog bloka RiTE "Gacko", riješi pred međunarodni arbitražnim sudom u Beču. 

Mali akcionari su sa svojom tužbom doveli u pitanje jednu od najvećih investicija u Srpskoj - kažu u Elektroprivredi.

Koliko su se u ovom poslu Česi pravno zaštitili, potvrđuje i podatak da u narednih deset godina imaju ekskluzivitet u svim projektima u vezi sa RiTE "Gacko", rekli su u Vladi RS.

Akcionari

Iako su izgubili nekoliko sudskih sporova u vezi sa nadoknadom štete, mali akcionari nisu odustali od tužbe protiv Elekroprivrede RS - potvrdili su u Osnovnom sudu u Trebinju. Manjinski akcionari smatraju da su oštećeni, jer su ulažući akcije u Gacku očekivali veliku dobit, ali na kraju se to za njih pokazala loša investicija.

- Zbog ČEZ-a i tužbe malih akcionara, među kojima je značajan broj javnih ličnosti i bivših političara zamalo nije propala i "Banjalučka berza"- rekao je predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS Miodrag Jandrić.

On je dodao da su prvi akcionari u RiTE "Gacko" bili bivši funkcioneri Svjetlana Cenić i Milenko Vračar. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana