Četvrtina planira da zamrzne plate

Glas Srpske
Četvrtina planira da zamrzne plate

LONDON - Četvrtina kompanija u svijetu planira ove godine da zamrzne plate, pokazuje globalno istraživanje londonske agencije "ECA Internešnel" provedeno u 53 države u svijetu.

Prosječno bi plate u svijetu ove godine mogle porasti za 4,7 odsto, dok su, poređenja radi, u 2008. porasle za 6,2 odsto, pokazuje to istraživanje.

U recesijom pogođenom Japanu čak 50 odsto ispitanih kompanija planira da zamrzne plate svojim zaposlenim i zato je najniže rangiran. Na dnu ljestvice nalaze se i Litvanija, Irska, Kanada, Švajcarska, Švedska i Tajvan.

U Sjedinjenim Američkim Državama 40 odsto ispitanih kompanija planira da zamrzne plate zaposlenim. Ali, u prosjeku se očekuje rast plata ove godine za 2,8 odsto.

Ipak, to je znatno niže od 4,0 odsto rasta koji se očekivao u ranije provedenom ECA-ovom istraživanju, u septembru 2008. godine.

- Privredni pad koji je započeo u septembru natjerao je mnoge kompanije da revidiraju povećanja plata u odnosu na prethodna očekivanja. Rezultat našeg istraživanja pokazuje da su kompanije globalno revidirale svoje procjene naniže u prosjeku za više od trećine - kaže direktor ECA u Aziji Li Ljuane.

Plate u zapadnoj Evropi, kao i u Singapuru i Hongkongu porašće ove godine dva odsto, dok će u istočnoj Evropi u prosjeku porasti manje od pet odsto.

Takođe, čak 29 odsto evropskih kompanija planira zamrzavanje plata, pokazuje to istraživanje.

Povećanje

Zaposleni u Venecueli, Argentini i Indiji mogu se veseliti ove godine dvocifrenim stopama rasta svojih plata.

Na vrhu rang-liste je Venecuela, gdje se očekuje rast plata u prosjeku za 24 odsto, nakon lanjskih 22 odsto. Argentinci očekuju skok svojih plata za 12 odsto, a Indijci za 11 odsto.

U Indiji plate će rasti zbog nestašice talentovanih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana