Četiri zemlje ključni trgovinski partneri

Tanja Šikanjić
Četiri zemlje ključni trgovinski partneri

BANjALUKA - Republika Srpska u prošloj godini najveću razmjenu robe ostvarila je sa Srbijom, Rusijom, Italijom i Hrvatskom, a ukupno učešće ove četiri zemlje u robnoj razmjeni sa RS iznosilo je 3,49 miliona KM.

Ova razmjena veća je od zajedničkog učešća svih ostalih 16 zemalja sa kojima RS ostvaruje najveću robnu razmjenu, a koje je iznosilo ukupno 2,71 milion KM.

Ekonomisti ističu da bi RS trebalo da ima mnogo veću robnu razmjenu i sa drugim zemljama.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da bi robna razmjena Srpske sa inostranstvom trebalo da bude mnogo razvijenija i da je udio drugih zemalja u razmjeni još uvijek nedovoljan.

- Realno je da RS ostvaruje najveću razmjenu sa susjednim zemljama, odnosno Srbijom i Hrvatskom, dok je povoljna razmjena sa Rusijom rezultat njenog bogatstva energentima. Međutim, Srpska bi trebalo da ima mnogo značajniju robnu razmjenu i sa drugim zemljama, naročito sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, čija tržišta bi mogla da budu veoma povoljna za plasiranje robe iz RS - objasnio je Vukmirica.

Dodao je da je nerazvijena proizvodnja najveći razlog nepovoljne strukture robne razmjene RS.

- Povećanje domaće proizvodnje je osnovni uslov poboljšanja robne razmjene sa drugim zemljama. Na tome RS treba da radi, kao i na privlačenju stranog kapitala i razvoju novih tehnologija, jer će se jedino na taj način stvoriti mogućnosti za značajniju razmjenu sa zemljama EU - kaže Vukmirica.

Dodaje da bi, u tom smislu, Srpska trebalo da bude više usmjerena na razvoj energetike, obnovljivih izvora energije i poljoprivrede.

Ukupan obim robne razmjene RS sa dvadeset zemalja sa kojima ostvaruje najveću razmjenu prošle godine je iznosio 6,21 milion KM.

Učešće

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, obim robne razmjene RS sa Srbijom je iznosio 1,23 miliona KM, sa Rusijom 948.000 KM, a sa Italijom 694.000 KM. Vrijednost robne razmjene RS i Hrvatske u prošloj godini iznosila je nešto više od 619.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana