Če­ti­ri pro­je­kta za ra­zvoj poljo­pri­vre­de

Nada Branković
Če­ti­ri pro­je­kta za ra­zvoj poljo­pri­vre­de

BANjA LU­KA - Mi­nis­tar­stvo poljo­pri­vre­de, šu­mar­stva i vo­do­pri­vre­de Re­pu­bli­ke Srpske spro­vo­di ne­ko­li­ko pro­je­ka­ta ko­ji se fi­nan­si­ra­ju kre­di­ti­ma Me­đu­na­ro­dnog fon­da za ra­zvoj poljo­pri­vre­de - IFAD i Svjet­ske ban­ke - IDA.

- Pro­je­kti se re­ali­zu­ju pre­ko Je­di­ni­ce za ko­or­di­na­ci­ju poljo­pri­vre­dnih pro­je­ka­ta, a tre­nu­tno su akti­vna če­ti­ri, i to “Ra­zvoj sto­čar­stva i ru­ral­nog fi­nan­si­ranja”, “Ra­zvoj pre­du­ze­tniš­tva na se­lu”, “Ra­zvoj ma­le ko­mer­ci­jal­ne poljo­pri­vre­de” i “Ra­zvoj poljo­pri­vre­de i se­os­kih po­dru­čja” - sa­op­šte­no je iz Mi­nis­tar­stva.

Pro­je­kat “Ra­zvoj sto­čar­stva i ru­ral­nog fi­nan­si­ranja” fi­nan­si­ra se kre­di­tom IFAD-a, pe­ri­od re­ali­za­ci­je je od 2002. do 2008. go­di­ne, a njim je obu­hva­će­no 11, ugla­vnom ne­ra­zvi­je­nih, op­šti­na Srpske.

- Vri­je­dnost pro­je­kta za RS je de­vet mi­li­ona do­la­ra, od če­ga je IFAD-ov kre­dit šest mi­li­ona do­la­ra. Do sa­da je utro­še­no 95 od­sto nov­ca - pi­še u sa­op­štenju.

U okvi­ru ovog pro­je­kta do sa­da je odo­bre­no 4,7 mi­li­ona ma­ra­ka kre­di­ta za 647 poljo­pri­vre­dnih proi­zvo­đa­ča i 12 ma­lih i srednjih pre­du­ze­ća, sa­mos­tal­nih za­nat­skih i trgo­vin­skih radnji.

- Pro­je­kat “Ra­zvoj pre­du­ze­tniš­tva na se­lu” re­ali­zu­je se iz kre­di­ta IFAD-a, a dio kre­di­ta ko­ji se odno­si na RS je 7,6 mi­li­ona do­la­ra. Vri­je­dnost ci­je­log pro­je­kta za RS je de­set mi­li­ona do­la­ra, a njime je obu­hva­će­no 12 op­šti­na - na­ve­de­no je u saopštenju.

U dru­goj po­lo­vi­ni 2007. go­di­ne odo­bren je kre­dit Svjet­ske ban­ke ko­ji će u okvi­ru pro­je­kta “Ra­zvoj poljo­pri­vre­de i se­os­kih po­dru­čja” u na­re­dne če­ti­ri go­di­ne bi­ti is­ko­riš­ćen za ra­zvoj in­sti­tu­ci­ja u poljo­pri­vre­di, a uku­pna vri­je­dnost pro­je­kta je 23.599.000 ma­ra­ka.

Pro­je­kat “Ra­zvoj ma­le ko­mer­ci­jal­ne poljo­pri­vre­de” fi­nan­si­ra Svjet­ska ban­ka, a obu­hva­ta op­šti­ne Tre­binje, Ljubinje, Bi­le­ću i Ber­ko­vi­će. Uku­pni pla­ni­ra­ni tro­ško­vi su 6.143.879 do­la­ra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana