Češki investitori žele da ulažu u RS

Glas Srpske
Češki investitori žele da ulažu u RS

BANjA LUKA - Interes čeških investitora za saradnju sa Republikom Srpskom potvrđen je i namjerom češke Vlade da u modernizaciju "Željeznica RS" uloži više od 220 miliona evra.

Rekla je ovo u petak potpredsjednik Vlade RS i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Jasna Brkić, poslije potpisivanja sporazuma o saradnji između Vlade Srpske i Ustečke regije Češke sa guvernerom Ustečke regije Janom Vanhovom, prenijela je Srna.

Cilj sporazuma je unapređenje regionalne saradnje u oblasti privrede, kulture, sporta i mnogih drugih područja.

Brkićeva je rekla da se potpisivanjem ovog sporazuma nastoje promovisati inicijative o saradnji i osnivanju zajedničkih preduzeća, razmjeni kadrova i studenata.

- Saradnja Češke, RS i BiH se razvija, a to potvrđuje i Ugovor koji je potpisan polovinom marta, koji se odnosi na izgradnju Mahovljanske petlje na autoputu Banja Luka - Doboj, koji će izvoditi češka kompanija i čija je vrijednost 11,5 miliona evra - istakla je Brkićeva.

Ona je dodala da investitori prepoznaju prostor RS kao jednostavniji i povoljniji za investiranje u BiH, te očekuje da će strana ulaganja u RS ove godine biti veća nego do sada.

Jana Vanhova je istakla da je Ustečki region veoma zainteresovan za saradnju sa RS u različitim oblastima.

- Oba regiona imaju veliki potencijal da ovaj sporazum iskoriste u interesu svojih građana, a u ovom momentu samo od nas zavisi koliko ćemo biti aktivni u započetoj saradnji - rekla je Vanhova i dodala da ovaj sporazum obuhvata podršku razvoju u oblasti ekonomije i trgovine, ali i kulture, obrazovanja i turizma.

Tomaš Sunjog        

Češki ambasador u BiH Tomaš Sunjog rekao je da Vlada Češke u potpunosti podržava međunarodnu i međuregionalnu saradnju, ističući da potpisani sporazum predstavlja dobar vid saradnje pred ulazak BiH u EU.

- Smatram veoma bitnim iskustva Ustečkog regiona u međunarodnoj saradnji, kao i korištenje evropskih fondova i mislim da će upravo u toj oblasti saradnja biti veoma korisna ne samo za RS, već i za cijelu BiH - rekao je Sunjog.

On je istakao da ovaj sporazum otvara mogućnost priliva investicija iz Ustečkog regiona u RS i izrazio uvjerenje da će to firme iskoristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana