Česi dižu toplanu i termoelektranu u Foči

Radmila Đević
Česi dižu toplanu i termoelektranu u Foči

Foča - Češka kompanija "Energo Prag" dogovorila se sa opštinom Foča da aktivira pogon bivše "Energane" u industrijskoj zoni Brod, čime bi trajno bio riješen problem toplifikacije grada, a proizvodili bi i struju i prodavali je "Elektroprivredi RS".

Česi u revitalizaciju pogona "Energane" planiraju da ulože 50 miliona evra, dok bi opština Foča u zajedničko preduzeće, koje treba da bude formirano, unijela imovinu "Nove energane". Nekadašnju "Energanu" kupila je Vlada RS u stečajnom postupku i prenijela je u vlasništvo opštine Foča.

Predstavnici čeških kompanija pokazali su još prije godinu interesovanje za revitalizaciju "Nove energane" u kojoj bi bila podignuta toplana-termoelektrana. Česi su se sa predstavnicima vlasti u Foči dogovorili da krenu u realizaciju planova.

Predstavnik firme "Energo Prag" Jaromir Zrniček kaže da revitalizacija "Energane" donosi višestruku korist.

- Projekat je, prije svega, koristan za grad, jer će omogućiti grijanje, ali i proizvodnju struje. Dogovorićemo se o svim ostalim principima i ciljevima kako bismo što prije krenuli sa poslom - rekao je Zrniček.

Načelnik Foče Radisav Mašić kaže da se radi o velikoj i veoma značajnoj investiciji.

- Ovom investicijom rješavamo toplifikaciju grada i obezbjeđujemo toplanu koja je neophodna za pogone u industrijskoj zoni Brod i dio električne energije koja bi bila plasirana u sistem "Elektroprivrede RS" - rekao je Mašić.

Dodao je da će sa češkom firmom u roku od mjesec formirati zajedničko preduzeće kako bi iduće godine krenuli u realizaciju projekta.

- Vrlo je važno da mi ne moramo ulagati novac. U zajedničku firmu unosimo samo ono što već imamo, dakle, postojeći objekat. Češka firma imaće 90 odsto vlasništva u zajedničkoj firmi, a za nekoliko mjeseci imenovaćemo direktora preduzeća i riješiti sve administrativne formalnosti - kaže Mašić.

Partneri će u hodu posebnim ugovorima bliže urediti pitanja od zajedničkog interesa u zavisnosti od izabranog oblika saradnje.

Domaće sirovine

Radisav Mašić je kazao da bi buduća toplana-termoelektrana koristila isključivo domaće resurse.

- To znači da će koristiti ugalj iz rudnika Miljevina i otpad od drveta, tako da će to na izvjestan način biti i čistač naših šuma - ističe Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana