Cepter brokeru oduzeta dozvola

Željka Kokot
Cepter brokeru oduzeta dozvola

Banjaluka - Komisija za hartije od vrijednosti RS zabranila je privremeno rad brokerskoj kući "Cepter broker" iz Banjaluke zbog utvrđenih nepravilnosti u obavljanju poslova sa hartijama od vrijednosti.

Odlukom Komisije za hartije od vrijednosti "Cepter brokeru", koji poslove posredovanja u vezi sa hartijama od vrijednosti obavlja od 2008. godine, dozvola je oduzeta na 60 dana i u tom periodu ne može zatražiti njeno ponovno izdavanje. Gubitkom dozvole za trgovanje hartijama od vrijednosti "Cepter broker" je privremeno isključen sa Banjalučke berze. Brokerima "Ceptera" Bojanu Blagojeviću i Slobodanu Podraščaninu zabranjeno je obavljanje poslova u vezi sa hartijama od vrijednosti takođe u trajanju od 60 dana.

Komisija se pri donošenju odluke pozvala na nekoliko članova Zakona o tržištu hartijama od vrijednosti RS, koje ukazuju i da je "Cepter broker" učestalo i u težim oblicima kršio zakonske odredbe i propise koji se odnose na način obavljanja poslova sa hartijama od vrijednosti, odnosno na kršenje zabrane manipulacija i upotrebe povlašćenih informacija. U Komisiji za hartije od vrijednosti su istakli da ne mogu otkrivati detalje o prestupima "Cepter brokera" i zaposlenih u toj kući.

Direktor "Cepter brokera" Bojan Blagojević kaže da je Skupština akcionara te brokerske kuće 22. februara donijela odluku o prestanku rada i dan kasnije dostavila zahtjev Komisiji za hartije od vrijednosti za povlačenje dozvole za obavljanje brokerskih poslova.

- Tržište kapitala RS ne obezbjeđuje nikakve optimistične perspektive i nismo sigurni da bi se moglo poslovati pozitivno pa smo se odlučili na povlačenje. Razlog za našu odluku nije nedostatak novca za nastavak poslovanja, jer finansijski izvještaj za 2015. godinu pokazuje da društvo posluje u plusu. Ne znam zbog čega je Komisija za hartije od vrijednosti donijela ovu odluku, ali mi bismo ovo rješenje dobili u svakom slučaju, jer smo već tražili oduzimanje dozvole - kaže Blagojević.

Prema nezvaničnim informacijama, postoji velika vjerovatnoća da su u "Cepter brokeru" bili svjesni nepravilnosti u poslovanju i da su odlukom o gašenju brokerske kuće pokušali da preduhitre Komisiju za hartije od vrijednosti i istragu protiv njih.

- Ta odluka "Cepter brokera" neće uticati na eventualne sankcije koje bi im Komisija za hartije od vrijednosti mogla izreći - kazao je sagovornik "Glasa Srpske" upućen u prilike na tržištu kapitala RS.

Obaveze

"Cepter brokeru" je oduzeto pravo da prima naloge klijenata radi njihovog unošenja u berzanski sistem trgovanja na Banjalučkoj berzi, a naloženo mu je i da povuče već unesene i neizvršene naloge te da u roku od pet dana od prijema rješenja vratiti hartije od vrijednosti sa klijentskih na vlasničke račune klijenata.

Osim toga, "Cepter broker" mora izmiriti sve obaveze proistekle iz poslova sa hartijama od vrijednosti i u roku od tri dana od prijema rješenja vrati novac klijentima na njihove bankovne račune. Takođe, dužni su da obavijeste klijente o gubitku dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana