Centralne banke smanjuju kamatne stope

Glas Srpske
Centralne banke smanjuju kamatne stope

BRISEL, LONDON, STOKHOLM - Centralne banke širom svijeta juče su nastavile smanjivanje svojih referentnih kamatnih stopa, prenose agencije.

Evropska centralna banka smanjila je ključnu kamatnu stopu najviše u svojoj desetogodišnjoj istoriji nakon što je privredna kriza u evrozoni produbljena, a stopa inflacije značajno smanjena. ECB je na jučerašnjem sastanku u Briselu donio odluku o rezanju referentne kamatne stope za 0,75 odstotnih bodova na 2,5 odsto.

Britanska centralna banka - Banka Engleske juče je smanjila svoju referentnu kamatnu stopu na najniži nivo od 1951. godine kako bi povećala nivo kreditiranja i spriječila poniranje britanske privrede u još dublju recesiju.

Odbor za monetarnu politiku, predvođen guvernerom Mervinom Kingom, smanjio je ključnu kamatnu stopu za jedan odstotni bod na dva odsto.

Švedska Riksbanka je smanjila kamate za 1,75 odstotnih bodova na dva odsto, a centralna banka Novog Zelanda smanjila je ključnu kamatnu stopu za rekordnih 1,5 odstotnih bodova na pet odsto. Smanjenje švedske banke najveće je od kako je Riksbank 1994. godine počela da koristi repo stope - prihod od interesa na pozajmicu - kao svoje ključne kamatne odrednice. Ranija smanjenja nikad nisu bila veća od pola procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana