Centralne banke se odriču dolara

Glas Srpske
Centralne banke se odriču dolara

NjUJORK - Udio dolara u novim svjetskim deviznim rezervama pao je sa prosječnih 63 odsto 1999. godine na sadašnjih 37 odsto, što je podstaklo zaključke da se centralne banke u svijetu odriču dolara, te sve češće za devizne rezerve koriste evro i jen, objavila je britanska finansijska kompanija "Barkliz kapital", prenosi Tanjug.

Centralne banke u svijetu, koje trenutno drže rekordne devizne rezerve, sve više koriste evro i jen, a odbacuju dolar i tako dodatno ugrožavaju američku valutu. Prelazak na druge valute upućuje na to da u skorije vrijeme neće doći do oporavka dolara, koji je u posljednjih šest mjeseci oslabio za 10,3 odsto, što je najveći pad u dva kvartala od 1991. godine.

- Centralne banke u svijetu sve su ozbiljnije u pogledu deviznih rezervi, dok su u prošlosti o tome samo pričale. Izgleda da se one stvarno odriču dolara - izjavio je glavni američki strateg za valute u američkoj filijali banke "Barkliz" Stiven Inglander.

Analize pokazuju da su zemlje u razvoju svakog mjeseca, počev od marta ove godine, prodavale oko 30 milijardi dolara za evre, jene i drugu valutu. Analitičari bjekstvo u evro i druge valute objašnjavaju, ne kao posljedicu želje investitora da kupe baš te novčane jedinice, koliko žele da se riješe dolara.

Indeks dolara, koji prati kretanje te valute u odnosu na evro, jen, britansku funtu, kanadski dolar, švajcarski franak i švedsku krunu, pao je prošle nedjelje na 75,77 poena, što je najniži nivo od avgusta 2008. godine i predstavlja značajan pad u odnosu na maksimum od 89,624 poena koji je zabilježen 4. marta ove godine.

Predstavnici velikih svjetskih kompanija i zvaničnici mnogih zemalja počeli su sve učestalije da se žale na štetne posljedice koje izaziva sve slabiji dolar.

SAD

Britanska štampa je ocijenila da je privrženost američke administracije politici "jakog dolara" samo "verbalna" i da je, ustvari, osjetnije slabljenje "zelene novčanice" u interesu SAD, koje na taj način žele da povećaju konkurentnost nacionalne privrede i "ispeglaju" ogroman trgovinski deficit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana