Centralna Azija važna za Evropu

Glas Srpske
Centralna Azija važna za Evropu

BEČ - U Beču je juče uz učešće predstavnika 67 zemalja otvoren regionalni forum Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o centralnoj Aziji i Evropi porukom da je centralna Azija važna za Evropu, posebno kada je riječ o energetskim resursima.

Otvarajući konferenciju u bečkoj palati Hofburg, austrijski kancelar Verner Fajman ocijenio je da centralna Azija i Evropa imaju puno zajedničkih interesa i sličnih izazova i da je zato važna međusobna saradnja, prenijele su agencije.

 - Oba regiona je teško pogodila kriza. Inovacije imaju ključnu ulogu, zajedno sa obrazovanjem, istraživanjem, i promocijom socijalnih standarda, u prevazilaženju posljedica krize - rekao je Fajman.

On je dodao da održivi razvoj zahtijeva održivu energetsku politiku, koja se zasniva na bezbjednoj energiji.

- Stravičan incident u Japanu nam je pokazao da je potrebno ponovo razmisliti o energetskoj politici i nuklearnoj energiji. Austrijanci su se prije više decenija odlučili da ne proizvode nuklearnu energiju na svojoj teritoriji. Sada radimo na strategiji da do 2015. iz naše električne mreže u potpunosti izbacimo struju proizvedenu u nuklearnim elektranama - naglasio je on.

Fajman je istakao da investiranje u čiste tehnologije ne pomaže samo u zaštiti životne sredine, već i stvaranju radnih mjesta.

Predsjednik Austrije Hajnc Fišer je rekao da je zvaničan Beč uvijek bio podrška zemljama nastale poslije raspada bivšeg SSSR-a, sa kojima su brzo uspostavljeni diplomatski odnosi i kontakti na najvišem nivou.

Zemlje Centralne Azije su se, kako je rekao, pomjerile sa periferije interesa EU u centar susjedskih odnosa.

Fišer se osvrnuo i na Dunavsku strategiju, naglasivši da će ona biti od koristi za čitav region, podsjećajući ujedno da je to druga makrostrategija poslije baltičke, ali prva koja uključuje i zemlje koje su izvan Unije.

Predsjednik WEF-a Klaus Svab je pozvao privrednike da ulažu pojačano u istočne zemlje.

Dvodnevna konferencija u Beču okupila je više od 500 predstavnika politike, privrede, akademija i civilnog društva iz preko 67 zemalja.

Na sastancima će učesnici razmotriti i globalna pitanja, uključujući politička previranja na sjeveru Afrike, budućnost evra, pitanje energetskih resursa poslije krize u Japanu, kao i ko bilježi najbrži rast. 

Zbog skupa WEF-a austrijske vlasti preduzele su mjere predostrožnosti, tako da je centar Beča pretvoren u zabranjenu zonu, u koju mogu ući samo učesnici i novinari.

Na granicama Austrije privremeno je stavljen van snage Šengenski sporazum, što znači da su uvedene granične kontrole kako bi se spriječio masovni dolazak antiglobalista, koji bi mogli izazvati nerede.

Demonstracije antiglobalista u utorak protekle su mirno, uz učešće svega 500 demonstranata i skoro duplo većeg broja policajaca.

Gas

Kada je riječ o gasu, Fajman je istakao da zavisnost od gasa neće nestati preko noći, pa je zato za Austriju i Evropu važan projekat gasovoda Nabuko, koji treba da omogući uvoz gasa iz Centralne Azije.

Taj gasovod, kako je rekao, doprinijeće i jačanju odnosa Evrope sa Centralnom Azijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana