Čelinac: Isplaćeni podsticaji za 90 poljoprivrednika

Srna
Foto: Ilustracija

ČELINAC- U Čelincu je 90 poljoprivrednika ostvarilo pravo na novčane podsticaje za prošlu godinu koje je obezbijedila opština, rekao je Srni vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaviša Blaženović.

Podsticaji od 37.600 KM isplaćeni su za kapitalna ulaganja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji i premije u istim oblastima.

Blaženović je naveo da je 17 poljoprivrednika dobilo podsticaj za pčelarsku proizvodnju, dok je pravo na premiju po osnovu mliječnih kartona u govedarstvu dobilo 35 poljoprivrednika.

"Preostali su finansijsku podršku opštine dobili za mehanizaciju, izgradnju i rekonstrukciju objekata, podizanje plastenika i zasada, ali i po osnovu premije za biljnu proizvodnju, odnosno za proizvedeno i prodato voće i povrće", rekao je on.

Prema njegovim riječima, visina podsticajnih sredstava zavisi od vrste podsticaja, što je definisano Programom utroška sredstava.

Blaženović je istakao da su čelinačkim poljoprivrednicima isplaćene i nadoknade za štetu koju je prouzrokovala divljač, kao što je i predviđeno Zakonom o lovstvu Republike Srpske.

"Iz opštinskog budžeta izdvojeno je i 5.100 KM za nadoknadu štete od elementarnih nepogoda, dok je za podjelu sjetvenih paketa poljoprivrednicima izdvojeno 3.500 KM", izjavio je Blaženović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana