CEFTA region ulazi u recesiju

Glas Srpske
CEFTA region ulazi u recesiju

BEOGRAD - Predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH ocijenili su juče da će u ovoj godini cijeli CEFTA region ući u recesiju zbog ekonomske krize, javila je Beta.

Oni su na Poslovnom forumu BiH i Srbije u Privrednoj komori Srbije ocijenili da će zbog toga BiH zabilježiti pad robne razmjene sa zemljama CEFTA regiona od 30 odsto.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović rekao je da je lani BiH zabilježila deficit od 1,13 milijardi dolara u razmjeni sa članicama CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini.

Hadžiahmetović je ocijenio da bez obzira na to što je BiH pristupila CEFTA 2006. godine taj sporazum nije ispunio očekivanja u povećanju trgovinske razmjene zbog necarinskih barijera. Naglasio je da BiH sa skoro svim zemljama CEFTA regiona ima deficit u razmjeni, a Srbija je drugi po veličini trgovinski partner BiH.

Izvoz robe i usluga iz BiH u Srbiju u prošloj godini iznosio je 480 miliona evra, dok je uvoz zabilježio rast na 880 miliona evra, naveo je Hadžiahmetović i dodao da se iz Srbije najviše uvoze proizvodi prehrambene i metalske industrije.

Direktor sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Savo Marjanac ocijenio je da trgovinu BiH i Srbije otežavaju necarinske barijere, nepriznavanje standarda i sertifikata o kvalitetu proizvoda.

Privrednici su uputili apel da se ukinu necarinske barijere pri izvozu robe u Srbiju, jer im to poskupljuje izvoz.

Potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da su svi svjesni da je BiH najznačajnije izvozno tržište Srbije.

Napomenuo je da Srbija u BiH ima oko 800 miliona evra investicija, od čega je najveći dio u Srpskoj i dodao da BiH čini 12 odsto ukupnog izvoza Srbije. On je naveo da je za BiH značajno i to što Srbija ima sa Rusijom potpisan energetski sporazum, kao i sporazum o slobodnoj trgovini. Istakao je potrebu usaglašavanja sertifikata i propisa dvije države.

Na Poslovnom forumu BiH i Srbije učestvuje oko 100 privrednika, od kojih je polovina iz BiH.

Sporazum

CEFTA je sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Moldavije i
Kosova, koje predstavlja UNMIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana