CEFTA prekršena u korist proizvođača

Glas Srpske
CEFTA prekršena u korist proizvođača

BANjA LUKA - Poslije usvajanja u Domu naroda Parlamenta BiH Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru sporazuma CEFTA, kojim se uvode pune carine na meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, sokove i vodu iz Srbije i Hrvatske, mišljenja nadležnih o njemu su podijeljena.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević kazao je da je BiH usvajanje ovog zakona dvojako prekršila Sporazum CEFTA, sa pravnog aspekta, prema kojem se krše međunarodno preuzete obaveze, te sa suštinskog aspekta sadržaja i obuhvata zakona i zbog toga će sigurno snositi određene međunarodne sankcije.

- Nagoviješteno je da će susjedi odgovoriti svojim mjerama i sada samo možemo čekati da vidimo šta će se desiti - rekao je Zirojević.

On je rekao da ovaj zakon predviđa uvođenje pune carine za više od 900 proizvoda. Na toj listi je 451 proizvod, za koji nije zabilježen uvoz u BiH iz bilo koje zemlje, kao i 607 proizvoda za koje nije zabilježen uvoz iz bilo koje potpisnice.

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i funkcioner SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da je SNSD podržao Zakon o zaštiti domaće proizvodnje kako bi proizvođačima iz BiH bilo omogućeno da izvoze pod istim uslovima kao što se i uvozi u BiH.

- Usvajanjem ovog zakona prekršili smo Sporazum CEFTA, ali to rade i susjedne zemlje koje za jedan dan uvezu proizvode u BiH, a na granici i po 30 dana drže kamione proizvođača iz BiH - rekla je Majkićeva i ocijenila da je ovo jedini način da se dođe do ravnopravnog odnosa proizvođača iz BiH i Hrvatske, Srbije ili Slovenije.

Majkićeva je navela primjer "Banjalučke pivare" koja je u 2008. godini zabilježila gubitak od 12 miliona maraka, jer joj kamioni po 30 dana stoje na granici sa Srbijom, gdje se obavlja "bezbroj analiza i sanitarnih pregleda".

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocijenio je u petak da je pomenuti Zakon "protekcionistički i suprotan CEFTA.

Ministar privrede i energetike u Vladi Srbije Petar Škundrić rekao je da ne bi trebalo Srbija da uvede kontramjeru na usvojeni Zakon u BiH već da o tom pitanju treba otvorneo da se razgovara uključujući i Hrvatsku.

Privrednici

Menadžer za korporativne poslove u "Mlijekoproduktu" Kozarska Dubica  Nebojša Ristić kaže da kontramjere slijede, pogotovo od Hrvatske koja je naše najveće izvozno tržište, gdje se izvozi gotovo polovina domaćih proizvoda. Vlasnik mesne industrije "Trivas" iz Prnjavora Nemanja Vasić kaže da ovaj zakon nesumnjivo ima svojih manjkavosti, ali i da je on jedino rješenje za opstanak domaćih proizvođača.

Evropska komisija

Delegacija Evropske komisije u BiH smatra da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje suprotan obavezama BiH unutar Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je "prolaz" za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Usvajanje ovog zakona predstavlja ozbiljno pitanje, jer se njime krše obaveze BiH unutar CEFTA sporazuma i dodaje da EU poziva BiH na konsultacije sa svojim susjedima i drugim CEFTA partnerima, kako bi se izbjegao štetan i nepotreban trgovinski spor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana