CEFTA donijela 13 milijardi minusa

Željka Kokot
CEFTA donijela 13 milijardi minusa

Banjaluka, Sarajevo - Ulazak u regionalnu zonu slobodne trgovine donio je BiH mnogo koristi, ali je tokom desetogodišnje trgovine sa članicama tog bloka ostvarivala stalni deficit.

Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi BiH je potpisala 2006. godine, što joj je omogućilo trgovinske povlastice sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom, Albanijom, Moldavijom, Rumunijom i Bugarskom. Zbog ulaska u EU članstvo u CEFTA od tada su izgubile Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovalo je juče u Sarajevu konferenciju o temi "BiH - deset godina implementacije CEFTA 2006", na kojoj su predstavljeni rezultati razmjene sa zemljama koje pripadaju ovoj zoni slobodne trgovine. BiH je, kako je ocijenjeno, imala višestruku korist od pristupanja CEFTA regionu, koji je postao njeno drugo najvažnije izvozno tržište, na koje otpada oko 15 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je BiH od 2006. do kraja jula ove godine na područje CEFTA izvezla robu vrijednu 22,626 milijardi, dok je u isto vrijeme uvoz dostigao 35,708 miliona KM.

- Najveći pad obima spoljnotrgovinske razmjene zabilježen je 2014. godine zbog ulaska Hrvatske u EU. Izvoz u zemlje CEFTA regiona smanjen je tada za čak 644,84 miliona u odnosu na 2013. godinu, dok je uvoz doživio pad od čak 1,025 milijardi KM - kažu u Spoljnotrgovinskoj komori i dodaju da je trgovina sa Hrvatskom najvećim dijelom nastavljena u neravnopravnom odnosu jer su se tek malobrojne domaće kompanije uspjele barem djelimično izboriti sa svim preprekama i ostvariti uspješan izvoz.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da je CEFTA odlična platforma za sve zemlje regiona i da će joj BiH ostati privržena.

- Za ovih deset godina uspjeli smo potpuno liberalizovati tržište, što je i dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Necarinske barijere su glavni problem sa kojim su se proizvođači susretali prilikom plasmana robe na tržište CEFTA, a BiH se ne nalazi u grupi zemalja koje su u značajnijoj mjeri prijavljene za uvođenje ovih barijera - istakao je Šarović.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kaže da necarinske barijere koje su zagorčavale protok robe i smanjile obim spoljnotrgovinske razmjene unutar CEFTA nisu posljedica potpisivanja ovog sporazuma.

- BiH će posebnu pažnju posvetiti omogućavanju ispitivanja uzoraka na terenu i nesmetanom sertifikovanju proizvoda, te harmonizaciji zakona - kaže Bojić.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Jan Šnajdauf smatra da CEFTA zbog sličnosti predstavlja pripremu za izlazak na tržište EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana