CBBiH: Korist od mikrokreditiranja

Agencije
CBBiH: Korist od mikrokreditiranja

Sarajevo - Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je u Tbilisiju, na godišnjoj skupštini Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu, da je BiH imala velike koristi od mikrokreditiranja, ali da je kriza pokazala sve sistemske slabosti, prenose agencije.

- Nakon prelaska Centralnog registra kredita na dnevnu usklađenost, i ulaska mikrokreditnih organizacija u sistem Centralnog registra kredita, stvorene su sve pretpostavke za bolje upravljanje rizicima i konsolidaciju sektora - naglasio je guverner Centralne banke BiH.

Kozarić je učestvovao na panel-diskusiji EFSE-a, koji je jedan od glavnih izvora mikrofinansiranja za BiH, i tom prilikom obrađene su vrlo aktuelne teme poput budućnosti mikrofinansiranja u novim tržišnim uslovima, smanjenja kreditnog rasta, načina za sprečavanje prezaduživanja građana, ušteda u finansijskom sektoru, profitabilnosti u toku krize, te problema finansiranja u stranim valutama, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Diskusija je pokazala i da se BiH nalazi u nešto povoljnijoj poziciji od ostalih zemalja kada je riječ o kreditima u stranim valutama u kojima je svega 2,33 odsto kredita.

Na ovogodišnjoj skupštini EFSE-a učestvovao je veliki broj delegata mikrokreditnih organizacija iz BiH i cijelog regiona.
BiH je drugi najveći korisnik EFSE portfelja sa 16 odsto ukupnih plasmana ovog fonda, dok je najveći korisnik Srbija sa 25 odsto ukupnog portfelja.

U toku konferencije dvije mikrokreditne organizacije i jedna banka iz BiH potpisale su ugovore o kreditiranju s EFSE i Fondom za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, i to Mikrokreditna fondacija “EKI” (četiri miliona evra) i MF banka Banjaluka (pet miliona evra) potpisale su ugovore o kreditiranju s EFSE, dok je “Partner” prva mikrokreditna organizacija koja je potpisala ugovor o kreditiranju s fondom GGF u iznosu od 1,5 miliona evra.

Centralna banka BiH najavila je da će naredna godišnja skupština EFSE-a biti održana u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana