CBBiH: Ciljana inflacija pogodila bi većinu građana

Agencije
CBBiH: Ciljana inflacija pogodila bi većinu građana

Sarajevo - BiH još nije spremna za promjenu postojećeg modela monetarne politike, a ciljana inflacija, koju neki ekonomisti zagovaraju, negativno bi uticala na većinu građana BiH, prenose agencije.

- Takav model značio bi i veliku neizvjesnost, jer postoji realna opasnost od inflatorne spirale iz koje se teško izlazi - poručuju iz Centralne banke BiH.

U CBBiH podsjećaju da ova institucija djeluje na principu karensi borda, čije su osnovne karakteristike fiksna vezanost za rezervnu valutu evro, te pokriće KM u opticaju u deviznim rezervama, što je i dovelo do niske inflacije, monetarne stabilnosti i jačanja povjerenja stanovništva u KM, a posebno stranih investitora koji su došli na tržište BiH.

Osvrćući se na žalbe izvozno orijentisanih domaćih privrednika da je kurs KM precijenjen i da destimuliše domaći izvoz, zbog čega ostvaruju gubitke u poslovanju, dok to odgovara uvoznicima, iz Centralne banke BiH ističu da ne dijele mišljenje da je fiksni kurs KM glavni razlog nekonkurentosti, niti da je poguban za izvoznike.

- Monetarna stabilnost je izuzetno važna za BiH, i postoji opasnost da bi s promjenom odnosa prema monetarnoj politici nastalo mnogo više problema nego koristi. Smatramo da je karensi bord najbolje rješenje za BiH u ovom trenutku, najbolje za male, otvorene ekonomije i za nestabilne uslove poslovanja - naglašavaju u CBBiH.

Iz ove institucije navode da je monetarna politika BiH jedna je od oblasti koje funkcionišu i predstavlja sidro slabe domaće ekonomije.

- Ovakav vid monetarne politike je karakterističan za nestabilna područja, a činjenica da se uvodi u rovita makroekonomska okruženja za kakvo se smatra i BiH, jasno govori da još nismo spremni za promjenu postojećeg modela – rekli su u CBBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana