Čajavec - centar za kvalitet - u pola cijene

Milka Milunović
Čajavec - centar za kvalitet - u pola cijene

BANjA LUKA- Skupština povjerilaca fabrike "Čajavec - Centar za kvalitet" odlučila je na sudskom ročištu održanom juče u Osnovnom sudu u Banjoj Luci da se licitacija za prodaju nekretnina ovog preduzeća održi 12. marta ove godine.

- Imovina preduzeća biće ponuđena u pet odvojenih cjelina, po cijeni koja je za 50 odsto manja od početne vrijednosti kapitala. Prodaja će biti organizovana metodom zatvorenih koverata - rekao je stečajni upravnik preduzeća "Čajavec-Centar za kvalitet" Savo Ševaljević. Dodao je da su dugovi prema povjeriocima 1,6 miliona KM, dok je imovina u stečaju procijenjena na oko 1,8 miliona maraka.

Imovinu preduzeća sačinjavaju poslovni prostori koji se nalaze u zgradi "Naučno-istraživačkog centra Čajaveca" čija je vrijednost 744.990 maraka, zatim objekti u naselju Novakovići, čija je vrijednost 603.395 KM i meteorološka stanica sa opremom čija je vrijednost 450.646 marka. Osnovna djelatnost preduzeća je procjena kvaliteta pojedinih proizvoda, a firma ne radi punih deset godina.

Preduzeće je zapošljavalo 70 radnika, a odluku o prodaji fabrike metodom zatvorenih koverti usvojio je Odbor povjerilaca firme.

Prodaja preduzeća propala je na dvije licitacije koje su održane u prošloj godini, jer nije bilo zaintersovanih kupaca.

- Kupci su odustali zbog previsoke cijene koju je sudski procjenitelj odredio za kapital - kaže Ševaljević.

Optužbe

Bivši direktor "Centra za kvalitet" Milan Jovičić optužio je stečajnog upravnika Savu Ševaljevića da obezvređuje fabriku da bi je što jeftinije prodao. Jovičić je rekao da je juče tužio Ševaljevića sudu i da traži da mu se oduzme licenca stečajnog upravnika.

- Skupština povjerilaca ukazala mi je puno povjerenje i ponovo sam preuzeo dužnost stečajnog upravnika. Ranije sam podnio ostavku na ovu dužnost zbog neistina koje je o meni iznosio Jovičić - istakao je Ševaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana