Bugarska: Otkaz ko ne vrati bonus

Agencije
Bugarska: Otkaz ko ne vrati bonus

SOFIJA - Bugarski premijer Bojko Borisov kaže da će biti otpušteni svi vladini zvaničnici ako do kraja sedmice ne vrate bonuse koje su nedavno dobili.

Lokalni mediji u Bugarskoj su objavili da su direktori vladinih agencija nedavno dobili “petocifrene” bonuse.

Mada je dobijanje bonusa u skladu sa zakonom, vijest o tome je odjeknula u Bugarskoj, gdje prosečna plata iznosi 755 KM mjesečno.

Borisov je rekao da zvaničnici novac koji su dobili od bonusa mogu da uplate u državni budžet, ili da ga daju u dobrotvorne svrhe. On je naglasio da u vrijeme ekonomskih kriza zvaničnici nemaju pravo da primaju više novca od onoga koliko je predviđeno njihovim platama.

Bugarski ministar finansija Simeon Đankov kaže da više od 10 ministara, zamjenika ministara i načelnika kabineta treba da vrate oko 50.000 evra, koje su sami sebi isplatili kao dopunska sredstava za 2010. godinu.

Zbog skandala sa bonusima već su smijenjene načelnice Zavoda za zdravstveno osiguranje Neli Neševa i Agencije za upis Vileta Nikolova, nakon čega je uslijedilo prepucavanje između opozicije i vlasti ko je i koliko uzeo i sa kakvom zaslugom.

Zamjenik ministra finansija Vladislav Goranov izjavio je da je uzeo 9.000 evra na ime bonusa i da će ih vratiti, dok se drugi vladini službenici još nisu oglasili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana