Bugarska odustaje od nuklearke “Belane”

Agencije
Bugarska odustaje od nuklearke “Belane”

SOFIJA – Bugarska je spremna da odustane od izgradnje nove nuklearne elektrane "Belane", koju je trebalo da gradi ruska državna firma “Atomstrojeksport”, izjavio je danas premijer Bojko Borisov, prenose agencije.

Borisov je rekao državnoj medijskoj kući BNT da je prošlog mjeseca poslao ministre u Moskvu kako bi obavijestili ruske zvaničnike da Sofija neće graditi novu atomsku centralu na Dunavu, ali da planira da uplati novac za dovršetak rada na reaktoru od hiljadu megavati.
On je dodao da će Bugarska pokušati da instalira novi reaktor u svojoj atomskoj centrali Kozloduj. Centrala "Belane" trebalo je da ima kapacitet od dve hiljade megavati, koliko sada ima Kozloduj.
Bugarska Vlada desnog centra odgađala je donošenje odluke o "Belanu" od kada je došla na vlast u julu 2009. godine, u pokušaju da privuče evropske investitore u ovaj projekat i dobije bolju cijenu. Procjenjuje se da bi gradnja "Belana" koštala oko osam milijardi evra.
Borisov je rekao da konačna odluka o sudbini "Belana" tek treba da bude donesena, pošto je Bugarska već potrošila 935 miliona dolara na ovaj projekat.
Bugarska Vlada već je odustala od projekta transbalkanskog naftovoda za transport ruske sirove nafte preko bugarske teritorije do Grčke, poslije zaključka da to ne bi bilo ekonomski isplativo.
SAD su juče apelovale da Bugarska uloži više napora i postigne raznolikost u korištenju energetskih resursa, te da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana