Bugarska neće ulagati svoj novac u “Južni tok”

Agencije
Bugarska neće ulagati svoj novac u “Južni tok”

Sofija - Bugarska nije davala nikakve garancije za gasovod “Južni tok” i finansiranje će biti isključivo po projektu, odnosno Sofija neće ulagati svoj novac, izjavio izvršni direktor Bugarskog energetskog holdinga (BEH) Mihail Andonov, prenose agencije.

- Niko nije vodio tajne pregovore. Bugarski interesi su dovoljno dobro zaštićeni, sve je transparentno - dodao je on u izjavi za bugarski državni radio.

Prema njegovim riječima, razgovori o projektu vođeni su između BEH-a u ruskog “Gasproma”, koji su akcioneri u gasovodu.

- Posljednji intenzivni razgovori bili su u avgustu i septembru. Spremni smo da potpišeno tu investicionu odluku - naglasio je Andonov.

On je potvrdio da će ugovor o izgradnji gasovoda na bugarskoj teritoriji biti potpisan 15. septembra.

Prema ugovoru, vlasnik gasovoda “Južni tok – Bugarska” biće “BEH” i “Gasprom”, koji će imati po 50 odsto udjela.

Gasovod će se isplatiti za 15 godina, rok eksploatacije do njegovog amortizovanja je 25, a životni ciklus cijevi oko 40 godina.

Konačna cijena izgradnje gasovoda kroz bugarsku teritoriju biće poznata nakon provođenja svih procedura tendera, a ranije se pominjala cifra nešto veća od tri milijarde evra.

Izgradnja gasovoda “Južni tok” počeće u decembru, a ruski “Gasprom” je već osnovao zajednička preduzeća sa kompanijama u Srbiji, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Grčkoj, koje će upravljati kopnenom dionicom “Južnog toka”.

Vrijednost projekta, koji predviđa transportovanje do 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu, zaobilazeći tranzitne zemlje kao što je Ukrajina, procijenjena je na 15,5 milijardi evra.

Prve isporuke gasa očekuju se krajem 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana