Bugarska hoće da izgradi centar za distribuciju gasa u Evropi

Agencije
Bugarska hoće da izgradi centar za distribuciju gasa u Evropi

Sofija - Bugarska je spremna da, umjesto projekta Južni tok, na svojoj teritoriji izgradi centar za distribuciju gasa na evropskom nivou, rekao je premijer Bojko Borisov.

"Možemo da izgradimo centar za skladištenje gasa u Varni, gdje su iz Crnog mora trebalo da izađu cijevi planirane za gasovod Južni tok", izjavio je Borisov, a prenosi ruska agencija Tas.

On je dodao da bi Evropska komisija, prema planu njenog predsjednika Žana-Kloda Junkera, mogla da finansira gradnju postrojenja za skladištenje tečnog gasa, koje bi tu bilo popunjeno, a zatim gas isporučivan ostatku Evrope.

"Evropska unija će donirati sredstva za ovo čvorište. Pravimo distribucioni centar EU u Varni, i mi smo broj jedan u smislu diverzifikacije", rekao je Borisov.

Prema njegovim riječima, ovakav centar je u interesu Bugarske, ali i čitave Evropske unije, zbog čega Bugarska nudi EU i cijeloj Evropi "savršenu mogućnost pozicioniranja gasnog čvorišta u Bugarskoj, a ne u Turskoj".

Borisov je naložio svim ministrima da o ovoj inicijativi obavijeste sve zainteresovana strane.

Kako podsjeća ruska agencija, predsjednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra poslije razgovora sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da Rusija obustavlja projekat gradnje gasovoda Južni tok, i da je spremna da izgradi gasni centar na tursko-grčkoj granici za snabdijevanje jugoistočne Evrope tim važnim energentom, kako bi se kompenzovao gubitak Južnog toka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana