Bugari stižu u Fabriku duvana

M. Čigoja, M. Miljić
Bugari stižu u Fabriku duvana

Banjaluka - Najveći proizvođač duvanskih proizvoda u jugoistočnoj Evropi "Bulgartabak" iz Sofije sastaće se početkom ove sedmice sa predstavnicima Fabrike duvana Banjaluka, a prodaja ovog preduzeća očekuje se najkasnije do 15. januara iduće godine.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" većinski vlasnik Fabrike duvana Banjaluka Nebojša Antonić.

- Predstavnici "Bulgartabaka" doći će danas ili sutra u Banjaluku, a na sastanku sa njima biće riječi o prodaji Fabrike duvana - rekao je Antonić i dodao da se očekuje da do kraja ove godine, a najkasnije do 15. januara 2013. godine "Bulgartabak" kupi Fabriku duvana.

Antonić je naglasio da su "Bulgartabaku" proslijedili podatke o stanju u Fabrici duvana, te da su oni zadovoljni stanjem, kako pravnim, tako i finansijskim.

- Najbitnije je da Fabrika duvana nastavi sa radom, a najveći proizvođač duvanskih proizvoda u jugoistočnoj Evropi to obećava. Ukoliko sve bude realizovano onako kako je planirano, Fabrika duvana biće najjača firma, ne samo u Srpskoj nego u čitavoj BiH - istakao je Antonić.

On nije želio da kaže za koliki iznos novca će biti prodata Fabrika duvana.

- "Bulgartabak" će nastaviti djelatnost Fabrike duvana. Neće biti otpuštanja radnika, a o mogućem povećanju plata predstavnici sindikata razgovaraće sa novim vlasnikom - rekao je Antonić.

Vlasnik preduzeća "Antonić trejd" Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Pravobranilaštvo RS tužilo je početkom oktobra prošle godine preduzeće "Antonić trejd" zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora. Savjet za privatizaciju RS u julu je predložio Vladi Srpske formiranje komisije za pregovore sa rukovodstvom Fabrike duvana Banjaluka o dokapitalizaciji ovog preduzeća, s ciljem njegove stabilizacije, obezbjeđenja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započeli su početkom decembra vanrednu kontrolu poslovanja Fabrike duvana, firme "Antonić trejd" i još jednog povezanog preduzeća Nebojše Antonića koje posluje u njenom krugu, zbog sumnji u nezakonit promet cigareta.

Poslovanje

U finansijskom izvještaju Fabrike duvana navedeno je da je ovo preduzeće u prvoj polovini ove godine ostvarilo gubitak od 1,3 miliona maraka. Fabrika duvana u istom periodu prošle godine takođe je negativno poslovala, a gubitak je iznosio 411.974 marke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana