Bugari “mjere” Fabriku duvana

Marina Čigoja
Bugari “mjere” Fabriku duvana

Banjaluka - Najveći proizvođač duvanskih proizvoda u jugoistočnoj Evropi “Bulgartabak” iz Sofije zainteresovan je za kupovinu Fabrike duvana Banjaluka, rekao je juče premijer RS Aleksandar Džombić.

On je istakao da će Vlada Srpske dati puni doprinos da bude obezbijeđen takav transfer.

- Imamo razgovore sa strateškim partnerom koji želi da kupi Fabriku duvana Banjaluka i Vlada Srpske tome pruža punu podršku, kako bismo dobili partnera koji želi da proizvodi i razvija ovu fabriku - rekao je Džombić.

On je istakao da će sačekati nekoliko dana da vide da li ovaj partner zaista želi da kupi Fabriku, s obzirom na to da je u toku analiza poslovanja i stanja Fabrike od strane “Bulgartabaka”.

- Ukoliko oni odustanu, ići ćemo u dokapitalizaciju u skladu sa dogovorom sa sadašnjim partnerom, koji se očigledno nije snašao i nije kredibilan partner koji bi mogao da održi proizvodnju. Treba da obezbijedimo strateškog partnera - naglasio je Džombić.

Direktor Fabrike duvana Banjaluka Simo Miškić potvrdio je da su predstavnici ove bugarske kompanije bili u fabrici i upoznali se sa opremom kojom raspolaže fabrika.

- Razgovarali su i sa većinskim vlasnikom fabrike, ali ne znam o čemu konkretno - istakao je Miškić.

On je istakao da je stanje u Fabrici i dalje teško i da je smanjen obim proizvodnje.

Fabrika duvana Banjaluka trenutno zapošljava 260 radnika i radi smanjenim kapacitetom.

Vlasnik preduzeća “Antonić trejd” Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Pravobranilaštvo RS tužilo je početkom oktobra prošle godine preduzeće “Antonić trejd” zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora.

Savjet za privatizaciju Republike Srpske 19. jula je predložio Vladi Srpske formiranje Komisije za pregovore sa rukovodstvom Fabrike duvana Banjaluka o dokapitalizaciji ovog preduzeća, s ciljem njegove stabilizacije, obezbjeđenja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.

Radnici

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković istakao je da su radnici za svaki dogovor koji će dovesti do toga da se konačno riješi agonija u kojoj se već duže nalaze.

- Mi želimo da Fabrika nastavi da radi i zato podržavamo svakog partnera koji će to omogućiti - naglasio je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana