Bugari i Rumuni na dnu

Glas Srpske
Bugari i Rumuni na dnu

BRISEL - Jaz u nivou životnog standarda među zemljama EU i njihovim građanima i dalje se produbljuje, a sa primanjem novih članica ovaj problem biće sve veći, upozoravaju analitičari.

Evropska komisija je izračunala nivo života u zemljama članicama na osnovu standarda kupovne moći po stanovniku. Za prosječnu vrijednost za EU uzet je pokazatelj od 100 jedinica, prenose agencije.

Stvari najgore stoje u Bugarskoj i Rumuniji: ne dostižu čak ni 50 jedinica. Pored njih su se našle Litvanija i Letonija - između 50 i 60 jedinica.

Pokazatelji Poljske, Mađarske i Estonije premašili su granicu od 60, a Češka i Slovačka imaju po 80 i 74. Do prosječnog nivoa ne dosežu Portugalija i Grčka,
a Italija, kao njihova "sestra" po dužničkoj krizi, ipak se čvrsto uklopila u 100 jedinica.
Na nivou koji je za ostale nedostižan nalazi se Luksemburg sa čak 283 jedinice. Slijede Holanđani, Skandinavci, Nijemci i Francuzi.

Šef Odjeljenja za političke integracije EU Instituta Evrope RAN Nikolaj Kavašnjikov upozorava da će broj relativno siromašnih zemalja u EU rasti.
- To je veliki problem. Međutim, one nisu mogle biti ostavljene napolju. Besmisleno je očekivati da će po nivou života stići zemlje zapadne Evrope, pošto se to najvjerovatnije za našeg života neće desiti - tvrdi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana