Bugari 17. septembra preuzimaju Fabriku duvana

Nezavisne novine
Bugari 17. septembra preuzimaju Fabriku duvana

Bugarski holding “Bulgartabak” će većinski paket akcija Fabrike duvana Banjaluka kupiti 17. septembra, potvrdio je Nebojša Antonić, vlasnik 55 odsto akcija banjalučkog preduzeća.

Antonić je kao predsjednik UO Fabrike duvana u informaciji akcionarima preduzeća naveo da je ugovorom između njegove firme “Antonić Trade” i kompanije “Blagoevgrad - BT” regulisano da preuzimanje bude izvršeno blok transakcijom na Banjalučkoj berzi na dan održavanja vanredne sjednice Skupštine akcionara ove fabrike 17. septembra.

“To podrazumijeva i imenovanje novog Upravng odbora Društva koje je na dnevnom redu varedne Skupštine akcionara”, kaže Antonić. Prema prijedlogu, u novi UO Fabrike duvana će umjesto Antonića, Aleksandra Vučkovića i Sime Miškića, biti imenovani predstavnici bugarskog holdinga - Vencislav Čolakov, Cvetan Cvetkov i Miglena Hristova.

Konkurencijski savjet BiH je 1. avgusta dao zeleno svjetlo “Bulgartabaku” da preko svoje članice

“Blagoevgrad - BT” preuzme većinski paket akcija Fabrike duvana Banjaluka, čime je bila otklonjena i posljednja prepreka za akviziciju, ugovorenu 18. juna.

Bugari su 1. jula, u skladu sa memorandumom sa Vladom RS, kupili devet odsto državnih akcija u Fabrici duvana za 743.460 KM.

Memorandum obavezuje “Bulgartabak” da pet godina zadrži osnovnu djelatnost jedine fabrike cigareta u RS uz obezbjeđenje ulaganja u kupovinu nove opreme, dugoročnu održivost i povećanje proizvodnje. Predviđeno je i zaključivanje kolektivnog ugovora sa Sindikatom preduzeća, kao i prioritetni otkup duvana od domaćih uzgajivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana