Budžetu BiH potrebne dodatne uštede

Dragana Keleč
Budžetu BiH potrebne dodatne uštede

BANjALUKA - Sredstva od pete tranše iz stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koje nije povukla Centralna banka BiH, bilo bi opasno iskoristiti za podršku budžetu zajedničkih institucija BiH, jer u tom budžetu treba praviti dodatne uštede, a ne otvarati nove deficite.

Rekao je ovo juče ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić, prenijela je Srna.

On je komentarišući izjavu guvernera Centralne banke Kemala Kozarića da bi 133 miliona dolara koje je odobrio Izvršni odbor MMF-a, a koje Banka neće povući, mogla biti iskorišćena za rješavanje problema budžeta na nivou BiH, rekao da u cijeloj BiH treba prilagoditi budžete i napraviti potpunu stabilizaciju.

- Ne trebamo otvarati nove deficite kao što je u budžetu zajedničkih institucija i treba uraditi dodatni napor da se izvrši profesionalna analiza i da se vidi gdje se sve mogu uštedjeti sredstava - rekao je Džombić.

Kozarić je rekao da dio sredstava od 187 miliona dolara, koje je Izvršni odbor MMF-a odobrio BiH, neće biti povučen, jer su se u međuvremenu rezerve stabilizovale i čak vratile na veći nivo u odnosu na 2009. godinu.

Džombić je naglasio da postoji prostor da se naprave značajne uštede u budžetu zajedničkih institucija, podsjetivši da to u prethodnom periodu nije rađeno.

- Ranije su samo entiteti vršili prilagođavanje na rashodovnoj strani i činili značajnije napore, dok to nije bio slučaj u zajedničkim institucijama i sad je vrijeme da se uradi i na nivou BiH - rekao je Džombić.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je u petak BiH četvrtu i petu tranšu iz stend-baj aranžmana u vrijednosti od 187 miliona, od kojih će biti povučena 54 miliona dolara.

Od ovog iznosa Republika Srpska treba da dobije oko 27 miliona maraka.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je da će sredstva MMF-a omogućiti da se ova godina završi pozitivno kada su u pitanju entitetski budžeti.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "SWOT" Saša Grabovac rekao je "Glasu Srpske" da će nastavak stend-baj aranžmana sa MMF-om doprinijeti stabilnosti budžeta oba entita, ali i cijele BiH.

-         To je dobar pokazatelj koji daje ekonomsku stabilnost BiH, ali i pozitivan signal investitorima. Ipak, treba da bude jasno da se novac MMF-a mora vratiti - rekao je Grabovac.

Reforme

Iz MMF-a je saopšteno da će oslobođena sredstva za BiH pomoći da se ostvare potrebne investicije u infrastrukturu, koje će zajedno sa reformama tržišta rada i uslova doprinijeti snažnom i održivom razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana