Budžetski deficiti ruše rejting evrozone

Glas Srpske
Budžetski deficiti ruše rejting evrozone

FRANKFURT - Visoki deficiti javnih finansija, koji su u pojedinim zemljama evrozone dostigli i dvocifren broj, mogu da prouzrokuju smanjivanje rejtinga i drugim zemljama evrozone, a ne samo Grčkoj, upozorio je juče član izvršnog savjeta Evropske centralne banke (ECB) Jirgen Štark, prenio je Tanjug.

On je objasnio da ovo znači da se ne može isključiti mogućnost smanjivanja rejtinga i za druge zemlje, a mogu da se očekuju i dalje negativne reakcije finansijskih tržišta.

Štark očekuje da će privreda 16-člane evrozone ove godine zabilježiti umjereni rast, ali je upozorio na moguće komplikacije i nesigurnost koja se nadvila nad privrednim izgledima regiona.

- Uprkos nastavku ekonomskog oživljavanja, inflacija bi mogla da ostane niska u predstojećem periodu od 18 mjeseci do dvije godine - istakao je Štark.

Njemački nedjeljnik "Špigl" (Der Spigel) objavio je ove sedmice tajni dokument Evropske komisije (EK) u kojem se upozorava da visoki budžetski deficiti nekih zemalja i razlike u konkurentnosti privreda članica zajedničke valutne unije ugrožavaju budućnost evrozone.

U tom dokumentu upozorava se da neuravnoteženosti koje iz toga proističu "izazivaju ozbiljne bojazni koje se odnose na evrozonu kao cjelinu".

Eksperti Evropske komisije u toj analizi, pripremljenoj za ministre finansija evrozone, izražavaju strahovanja da će razvoj situacije u Grčkoj, kao i sve veće razlike u privrednom razvoju u zemljama koje su nacionalne valute zamijenile za evro, oslabiti povjerenje u zajedničku evropsku valutu i ugroziti zajedništvo monetarne unije.

- Najveće brige Briselu zadaje situacija u zemljama koje su u prošlosti gomilale visoke deficite tekućih računa platnog bilansa I, zahvaljujući niskim kamatama, godinama živjele na dug. Sada te zemlje, među koje se ubrajaju Španija, Grčka i Irska, moraju da se bore sa prekomjernim deficitima - ističu evropski analitičari.

Grčka

Ministar finansija Grčke Jorgos Papakonstantinu odbacio je spekulacije da bi njegova zemlja mogla da izađe iz zone evra. On je te vijesti ocijenio kao apsurdne i izrazio nadu da će njegova zemlja "sama uspjeti da riješi problem ogromnog budžetskog deficita". U Grčkoj je u 2009. godini zabilježen deficit budžeta od 12,7 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), zbog čega je vlada te zemlje za ovu godinu postavila cilj smanjenje rashoda za deset milijardi evra, kako bi spustila deficit na devet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana