Budući partneri na provjeri

Dragana Keleč
Budući partneri na provjeri

Banjaluka - Sve više preduzetnika u Srpskoj prilikom sklapanja biznisa sa novim poslovnim partnerima nastoji da smanji rizik u poslovanju, pa provjerava sposobnost i rad svojih budućih saradnika, što pokazuje i podatak da je Privredna komora RS od početka godine dobila 24 zahtjeva za izradu informacije o bonitetu preduzeća.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

- Informacije o bonitetu potrebne su svim poslovnim subjektima, posebno za potrebe učešća na javnim tenderima, kao i pri sklapanju poslova sa novim domaćim ili stranim poslovnim partnerom, s ciljem provjere njegove ukupne poslovne sposobnosti i smanjenja rizika poslovanja - istakao je Blagojević.

Naglasio je da je Privredna komora RS tokom 2011. godine izdala 38 potvrda o bonitetu preduzeća.

- Redovna procedura za izdavanje informacije o bonitetu traje od dva do 12 dana. Informacija o bonitetu se može izdati po skraćenom ili po hitnom postupku istog dana kada je podnesen zahtjev - istakao je Blagojević i dodao da je, s ciljem smanjenja dugovanja i zaustavljanja trenda rasta nenaplaćenih potraživanja, Privredna komora RS obezbijedila mogućnost provjere boniteta potencijalnih kupaca iz cijele BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, te Rumunije.

U "Krajina petrolu" u Banjaluci kazali su da je provjera boniteta budućih saradnika značajna, ali da firme uvijek imaju mogućnosti da sakriju neke podatke o svom poslovanju.

- Zahvaljujući potvrdama o bonitetu postoji uvid u cijelo poslovanje firme sa kojom se ne sarađuje, ali uprkos tome, postoje i one firme koje istaknu neke podatke, a neke sakriju. Uvijek se zna koje informacije se ne smiju sakriti, a koje smiju - rekli su u "Krajina petrolu".

I u derventskoj Fabrici obuće "Sanino" ističu da je veoma korisno za preduzetnike kada imaju mogućnost da provjere svoje poslovne partnere.

- Posebno je korisno za one preduzetnike koji sklapaju ugovore o saradnji sa poslovnim partnerima sa kojima ranije nisu sarađivali - ističu u ovoj fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana