Bržim reformama do niže nezaposlenosti

Marina Čigoja
Bržim reformama do niže nezaposlenosti

Banjaluka - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ocijenio je da je u BiH ostvaren napredak, ali je upozorio da se ekonomija još suočava sa velikim izazovima i pozvao vlasti da ubrzaju ključne reforme kako bi postigli održiv privredni rast i smanjili visoku stopu nezaposlenosti.

Pregled stanja u BiH našao se pred Izvršnim odborom MMF-a 23. oktobra, a poslije analize iznesena je procjena da bi rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini trebalo da iznosi dva odsto.

Izvršni direktori su pozdravili pojačavanje ekonomske aktivnosti poslije prošlogodišnjih razarajućih poplava i nepovoljnog spoljnog okruženja, ali su istakli da se BiH još suočava sa velikim izazovima. Naveli su da je manjak napretka u strukturalnim reformama, koji je djelimično izazvan zbog komplikovanog ustavnog uređenja zemlje, kočio privatna ulaganja, ograničavao proizvodnju i održao visoki stepen nezaposlenosti, naročito među mladima.

- Potreban je snažan napredak u sprovođenju strukturalnih reformi, uključujući dalje unapređenje poslovnog okruženja i funkcionisanje tržišta rada s ciljem povećanja investicija i proizvodnje, te smanjenja visoke stope nezaposlenosti - navedeno je u saopštenju MMF-a.

Istaknuto je da javni dug mora ići silaznom putanjom, a da važne prioritete predstavljaju i unapređenje prikupljanja prihoda, poboljšavanje kvaliteta i efikasnosti javne potrošnje i obuzdavanje neprioritetne potrošnje kako bi bio stvoren prostor za investicije u infrastrukturu.

Direktori MMF-a su upozorili i da vlasti treba da se pozabave preostalim slabostima bankarskog sistema izraženim naročito kod banaka sa domaćim kapitalom i da istovremeno kreiraju jaču bezbjednosnu mrežu finansijskog sektora. Pozdravili su opredijeljenost vlasti da se pozabave nedostacima okvira za sprečavanje pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma.

Agenda

Direktori MMF-a su pozdravili nedavno usvajanje reformske agende čiji je cilj, između ostalog, ubrzavanje rasta privatnog sektora i održavanje makroekonomske stabilnosti. Upozorili su, međutim, da će za reforme trebati vremena i da nesigurnost i krhka politička situacija predstavljaju značajne rizike za pravovremeno sprovođenje reformske agende.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana