Brza registracija povećala broj novih firmi za 25 odsto

Marina Čigoja
Brza registracija povećala broj novih firmi za 25 odsto

Banjaluka - Broj registrovanih preduzeća u Srpskoj od uspostavljanja jednošalterskog sistema registracije povećan je u posljednje dvije godine za skoro 25 odsto, što pokazuje da je ova reforma dala izuzetne efekte.

Rezultati reforme analizirani su juče na regionalnoj konferenciji "Dvije godine od uspostavljanja jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata", koju je organizovala Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF). Direktor APIF-a Jelena Ćetković istakla je da su konferenciju organizovali s ciljem unapređenja privrednog ambijenta i zahvalila na podršci Vladi RS.

- Rezultati uvođenja jednošalterskog sistema su vidljivi. Imali smo veliko povećanje broja registrovanih firmi sve do poplava koje su nas zadesile u prošloj godini nakon kojih je zabilježen blagi pad. Ali, ukupan rezultat pokazuje da je broj registrovanih preduzeća povećan za blizu 25 odsto u odnosu na prethodne dvije godine. Najviše je registrovano društava sa ograničenom odgovornošću, jer je sa jednom markom osnivačkog uloga i dolaskom na naše šaltere za 70 do 80 KM moguće pokrenuti biznis - naglasila je Ćetkovićeva.

U drugoj fazi reforme iduće godine biće omogućena i registracija elektronskim putem.

- Očekujemo da će u 2016. godini biti uspostavljena onlajn registracija koja će privrednicima omogućiti da iz svoje fotelje registruju firmu - naglasila je Ćetkovićeva podsjetivši da APIF, pored registra privrednih subjekata, vodi i registar finansijskih izvještaja, žiro-računa, poljoprivrednih gazdinstava, turističkih objekata i javnih preduzeća.

Premijer RS Željka Cvijanović je istakla da druga faza reforme, koja podrazumijeva onlajn registraciju, nije ranije realizovana zbog finansijskih okolnosti.

- Sigurna sam da ćemo u 2016. godini ući u tu fazu. Kao rezultat novog načina registracije privrednih subjekata imamo 24 do 25 odsto više registrovanih subjekata i registracija je znatno jeftinija. Nema više obaveze osnivačkog kapitala od 2.000 KM, a značajno su smanjeni ili potpuno ukinuti troškovi koji se odnose na sudske i administrativne takse, notarske naknade i slično. Obezbijeđena je mogućnost da subjekti na jednom mjestu registruju firmu - kazala je Cvijanovićeva.

RS je, prema njenim riječima, najbolja u regionu po uslovima registracije firmi bez obzira na uočene probleme u tom procesu.

- Pojavili su se i neki problemi, jer nekada sav posao ne bude riješen za tri dana, ali to se rješava u hodu. Problem je i što su neki ostavljali neizmirene obaveze u jednom preduzeću, a registrovali su novo, ali i tu smo zakonodavno reagovali kako bismo to spriječili - rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da je jedan od problema i dugo čekanje na PDV broj i nesinhronizovana politika različitih nivoa vlasti.

- Dok smo mi smanjivali naknade i takse, istovremeno je na nivou BiH došlo do poskupljenja određenih administrativnih taksi sa 10 na 40 KM. Tražili smo i tražimo i dalje da to bude vraćeno na prethodno stanje, jer ne vidimo logiku u tome da RS uvodi olakšice, a da istovremeno na nivou BiH neko povećava opterećenje. Imamo pritužbe subjekata da dugo čekaju na PDV broj i razgovarali smo sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje i Savjeta ministra BiH da ta pitanja budu riješena - kazala je Cvijanovićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je istakao da je Vlada sprovela kvalitetnu reformu koja je dala izuzetne rezultate.

- Realni sektor je ovu reformu takođe ocijenio veoma pozitivno. Ona nije jedina i biće ih još, jer je suština naše politike da stvaramo što povoljnije poslovno okruženje - naglasio je Đokić.

Iz Ministarstva pravde RS su podsjetili da je na posljednjoj sjednici Narodne skupštine usvojen nacrt izmjena Zakona o registraciji poslovnih subjekata kojim je, između ostalog, propisan efikasniji i jeftiniji postupak likvidacije subjekata po službenoj dužnosti u slučaju da nisu uskladili svoju pravnu formu sa Zakonom o privrednim društvima. Prema njihovim podacima u jedinstvenom registru poslovnih subjekata trenutno ima oko 20.000 poslovnih subjekata koji nisu uskladili svoju pravnu formu sa Zakonom o privrednim društvima, a cilj izmjena zakona je da jedinstveni registar poslovnih subjekata čine samo aktivni poslovni subjekti, koji uredno posluju i izmiruju obaveze prema Poreskoj upravi.

Konferenciji je prisustvovalo više od 70 učesnika iz pedesetak institucija.

Iskustva u Hrvatskoj

Član Uprave Finansijske agencije iz Hrvatske Željko Pavić rekao je da u Hrvatskoj godinama postoji jednošalterski sistem registracije.

- Za registraciju preduzeća u Hrvatskoj potrebno je nekoliko kuna i završena je za nekoliko sati - istakao je Pavić i naveo da RS ide dobrim putem i da godinama uspješno sarađuju sa APIF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana