Broj radnika u derventskoj Fabrici cijevi “Unis” raste uprkos krizi

Danijela Bajić
Broj radnika u derventskoj Fabrici cijevi “Unis” raste uprkos krizi

BANjALUKA - Turbulencije na globalnom tržištu nisu usporile proizvodnju u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente koja, uprkos svim problemima, sada broji više od 100 radnika.

Cijevi iz derventske fabrike “Unis” od novembra prošle godine, kada su nakon višegodišnjeg zastoja u radu i sprovedenog stečaja mašine ponovo počele sa radom, svoje mjesto našle su na hrvatskom, mađarskom, srpskom, slovačkom, češkom, italijanskom, kao i još mnogim drugim tržištima.

Vlasnik kompanije “Frukta trejd”, koja je prije godinu i po za 12,19 miliona maraka kupila Fabriku “Unis”, Dušan Reljić kazao je za “Glas Srpske” da je, imajući u vidu situaciju u svijetu, zadovoljan dinamikom razvoja “Unisa”, te da je pad cijena čelika malo uzburkao poslovanje, ali da to polako prevazilaze.

- Zbog pada cijena čelika imali smo jedan teži period, nadamo se da ćemo to uskoro prevazići. Uprkos tome, i dalje mjesečno proizvodimo i do 3.500 tona različitih cijevi. Svakog mjeseca iz naše fabrike u inostranstvo ode najmanje 20 šlepera robe - kazao je Reljić.

Dodao je da je ova fabrika cijevi sklopila dogovor sa kompanijom “Mubea” iz Austrije, jednim od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, koja u “Unisovim” halama već stvara nove proizvode, a plan je da u naredne dvije godine zaposli oko 800 ljudi.

- Riječ je o korporaciji koja je već pokrenula proizvodnju u Derventi i trenutno zapošljava oko 250 radnika - rekao je Reljić.

Dodao je da je čast sarađivati sa tom kompanijom koja, između ostalog, pravi felne za najbolje marke automobila.

- Kompanija “Mubea”, pored hale, koristi i druge naše resurse. Osim toga, za njih radimo i neke druge usluge - istakao je Reljić.

On je podsjetio da je novi “Unis” proizvodnju otpočeo sa 35 radnika, dok ih danas radi tri puta više. Prema njegovim riječima, samo za početnu proizvodnju izdvojeno je 12 miliona, dok će do marta sve ukupno koštati 40 miliona KM da bi se moglo nesmetano raditi.

- Neizvjesna situacija na tržištu nije nas pokolebala ni u jednom trenutku od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrenemo proizvodnju. I ono što je najvažnije, “Unis”, koji je prije važio za jednu od najboljih firmi u Evropi, zadržao je stari kvalitet - naglasio je Reljić.

“Unis”, čije su cijevi uveliko prisutne i na domaćem tržištu, u prvim mjesecima rada na mjesečnom nivou uspijevao je da proizvede i po 2.000 tona cijevi.

Cilj ove derventske fabrike, kako je Reljić ranije istakao, je da svakog mjeseca na postojećim mašinama, bez dokupljivanja nove tehnologije, proizvede od 7.000 do 8.000 tona različitih cijevi.

Stečajni postupak

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća tada je procijenjena na više od 40 miliona maraka. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u ruke kompanije “Frukta trejd”. Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana