Broj članova Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda konstantno raste: Za penziju dodatno štedi 31.500 radnika

Milijana Latinović
Broj članova Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda konstantno raste: Za penziju dodatno štedi 31.500 radnika

BANjALUKA - Penzije iz Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) legle su do sada na račune više od 500 članova, a najveći isplaćeni iznos bio je nešto više od 3.000 maraka.

Rekla je to za “Glas Srpske” direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak, naglasivši da je svaki deveti zaposleni u Srpskoj član EPF-a, odnosno dobrovoljni penzijski doprinos trenutno se uplaćuje za više od 31.500 članova.

- Ovaj broj se neprekidno mijenja, jer broj aktivnih članova postepeno i kontinuirano raste, što govori u prilog da takvim tempom raste i povjerenje u EPF - istakla je Drobnjakova.

Dodala je da je pandemija usporila planirani rast i razvoj, ali ga nije zaustavila.

- Koliko se obim aktivnosti EPF-a povećao govori i činjenica da smo prije godinu govorili o desetinama članova koji su povukli sredstva koja su štedjeli kao dobrovoljnu penziju. Sada već možemo ponosno reći da smo isplatili više od 500 članova  fonda koji su stekli uslov za raspolaganje sredstvima ili smo isplaćivali akumulirana sredstva nasljednicima preminulih članova, od čega samo u toku ove godine više od 300 članova - rekla je Drobnjakova, dodavši da se zahtjevi za isplatu najčešće podudaraju sa odlaskom članova u redovnu penziju. Iznos koji je akumuliran, pojašnjava ona, zavisi od perioda uplate u fond, visine mjesečnog penzijskog doprinosa, kao i prinosa fonda.

- Kako vrijeme bude proticalo iznos i broj isplata će biti sve veći, budući da broj članova fonda kontinuirano raste, kao i njihova akumulirana sredstva. Prosječna isplata je do sada bila oko 400 KM. Imali smo slučajeve isplate članova koji su imali samo jednu uplatu u EPF, ali su otišli u starosnu penziju i prestali da budu zaposleni kod poslodavca koji im je vršio uplate. Značajno veći iznosi isplata su kod članova koji su nekoliko godina akumulirali sredstva i kod kojih je iznos uplate na mjesečnom nivou bio 100 KM - rekla je Drobnjakova.

Govoreći o planovima za ovu godinu, istakla je da će EPF nastaviti da širi svijest o potrebi štednje, informiše javnost o dobrovoljnoj štednji i njenim prednostima, te konstantno pruža usluge svojim članovima. Drobnjakova je naglasila da je jedan od prioriteta podsticanje poslodavaca u Srpskoj koji još nisu organizovali penzijski plan za svoje zaposlene, da to učine, bez obzira na djelatnost poslovanja.Evropski dobrovoljni fond su u decembru 2017. godine osnovali Penzijski rezervni fond RS (PREF), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Skupna pokojninska družba iz Ljubljane, a osnivanje su tada podržale i institucije Srpske. Većina korisnika fondu je pristupila uz pomoć poslodavaca.

 Vlada RS

Gordana Drobnjak je kazala da je u jeku pandemije u potpunosti implementiran penzijski plan Vlade RS. 

- Zahvalnost za operativnu implementaciju ovako velikog projekta dugujemo, prije svega, zaposlenima u institucijama Vlade koji su pokazali visok nivo profesionalizma, ali i zaposlenima u Društvu koji su pod otežanim okolnostima rada uspjeli da izvrše svoje operativne zadatke. Uprkos pandemiji i vanrednim okolnostima, dobrovoljno penzijsko osiguranje zaživjelo je u Srpskoj, s tim što je pred nama i dalje dug put kako bi se iskoristili potencijali ovog proizvoda - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana