Broj bogatih porastao za 12 odsto

Glas Srpske
Broj bogatih porastao za 12 odsto

NjUJORK - Skoro 40 odsto svjetskog bogatstva nalazi se u rukama približno jedan odsto domaćinstava u svijetu, pokazala je najnovija studija, ukazujući na izrazitije nejednakosti poslije posljednje svjetske krize.

Broj bogatih domaćinstava širom svijeta uvećan je za 12 odsto u 2010. godini, pokazala je studija Boston konsalting grupe, prenijele su agencije.

U rukama tih domaćinstava lani je tako bilo 39 odsto ukupnog svjetskog bogatstva, nasuprot 37 odsto u prethodnoj godini. Uprkos tome što su bile glavni centar globalne finansijske krize, SAD bilježe daleko najveći broj milionerskih domaćinstava, njih 5,2 miliona, što je za 1,3 odsto više nego u 2009. godini.

Japan je na drugom mjestu sa 1,53 miliona domaćinstava, a Kina je treća, sa 1,11 miliona. Tržišta u nastajanju u Aziji ipak mogu očekivati najveći rast broja bogatih domaćinstava, s obzirom na to da im je udio u prošloj godini uvećan za 2,9 procentnih bodova u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u studiji.

Singapur

Sićušna azijska privredna sila Singapur bilježi najizrazitiji rast broja domaćinstava koja upravljaju imovinom većom od milion dolara. Više od 15 odsto tamošnjih domaćinstava upravlja s više od milion dolara, što je daleko više u poređenju sa Švajcarskom i naftom bogatim zemljama Arapskog zaliva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana